Машинното гласуване пред провал, срокът изтича, оферта за машини няма

OFFNews 21 февруари 2017 в 12:00 4907 5

Срокът на обществената поръчка за осигуряване на машини за машинното гласуване на изборите през март изтича утре. А до днес няма подадена оферти от нито една фирма. Така машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26-ти март най-вероятно ще остане по стария план - само с машините, които могат да бъдат осигурени под наем.

Централната избирателна комисия обяви поръчка за машините на 11 февруари. Количеството специализирани устройства за машинно гласуване беше предвидено да е общо 12 500 устройства, като прогнозната стойност на обществена поръчка беше сума в размер на 12,5 млн. лв. без ДДС, а максималната стойност на обществената поръчката в размер на 15 000 000 (петнадесет милиона) лева без включен ДДС.

Днес председателят на ЦИК Ивилина Василева обясни, че все още никой не е подал оферта за машините.

Съдът задължи ЦИК да осигури машини за всички секции на изборите и ако това не се случи, има вариант те да бъдат обжалвани и касирани.

Днес ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за изборите. "Ще следим зорко дали се спазват всички правила на Изборния кодекс“, заяви Ивилина Алексиева. Тя добави, че ЦИК осъществява много строг контрол върху изпълнението на договорите за медийни пакети и при установени нарушение средствата по договорите не се изплащат, защото изпълнението им не отговаря на закона.

Шефката на СЕМ Мария Стоянова каза, че СЕМ са си поставили за задача да наблюдават дали медиите ще връщат политиците към същинските им задължения - да представят решения на важните и обострени проблеми, с които се сблъсква обществото или само ще предоставят платформа за участие.

„Ще регистрираме количествени данни, ще ги обобщаваме и ще ги анализираме, така че накрая да представим на обществото резултати за това колко информиран е бил направеният избор“, обясни работата на СЕМ Стоянова. Така щяло да се допринесе за демократични процес. Стоянова добави, че СЕМ ще различава платеното от безплатното съдържание в медиите при отразяване на изборите. СЕМ ще наблюдава 41 програми.

Съветът ще наблюдава и програми извън описаните в споразумението, в случаите когато това е необходимо при жалби, сигнали, оплаквания, самосезиране, както и ще включи програми съобразени с публикуваната информация за договорите на доставчиците на медийни услуги, сключени с партии, коалиции и инициативни комитети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

5

Nik68

21.02 2017 в 13:17

Закона си е закон. И трябва да се спазва. Сега не се коментира къде как и защо, защо ЦИК и служебното правителство се правят на умрели буболечки. Когато Манолова го предложи си мълчахте сега хората това някъде онова. Къде беше ЦИК точно преди месец да алармира, че имат проблем и действащия парламент да отмени тази част от закона. Някой трябва да отговаря за лошата си работа. Да се провери кой в ЦИК е трябвало да отговаря за това и да си подава оставката веднага. Ако няма такъв да си ходи ръководното тяло на ЦИК.

42249

1

Denis Rizanov

21.02 2017 в 12:07

Почти е осигурен формалния повод за "пролетните шествия" на раданите и бойкикевците.