Маратонът по предаване на властта

OFFNews 07 ноември 2014 в 18:48 2673 2

След като новото правителство положи клетва и Бойко Борисов прие поста от Георги Близнашки, новите министри също приеха щафетата от своите предшественици от служебния кабинет.

Министерство на регионалното развитие

Най-важният ни приоритет е да отблокираме еврофондовете по Оперативна програма „Регионално развитие“, заяви новият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова при приемането на поста от Екатерина Захариева.

Като втори приоритет Павлова посочи да се положат максимални усилия да се завършат всички инфраструктурни и пътни проекти, за да не загубим европейско финансиране.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

„Най-неотложните задачи в момента са финансирането на оперативна програма „Транспорт”, заяви Николина Ангелкова при предаването на поста на Ивайло Московски.

Сред другите приоритети пред новия министър тя посочи БДЖ и свикването на Консултативния съвет във връзка с изпълнение на мерките за изпълняване условията на труд, безопасност и обучение на персонала.

Предполагам, че на целия кабинет няма да му е лесно, в частност и на мен с това министерство, посочи Ивайло Московски.

Московски допълни, че през следващата седмица ще се запознае със състоянието на всички сектори в министерството.
Вероятно следващата седмица ще се реши и колко ще бъдат заместник-министрите, като е най-вероятно те да са двама или трима, каза още Московски.

Министерство на околната среда и водите

Приемам ключа за Министерството на околната среда и водите с чувство на огромна отговорност, с чувството на човек, който е отдал голяма част от живота си на темите, свързани с околната среда, и работил с колегите от ведомството в продължение на 4 години, каза новият екоминистър Ивелина Василева на официалното приемане на поста от досегашния министър Светлана Жекова.

Аз съм убедена, че ни свързва една обща мисия и огромна отговорност, защото отговорността за опазването на околната среда е свързана с грижата за децата ни. Вярвам в експертността и компетентността на хората, които работят във ведомството, и ще разчитам на това, защото всички знаем, че предизвикателствата, пред които се изправяме, ще бъдат много тежки, допълни Василева.

Чакат ни и спешни задачи, и дългосрочни цели, които съм убедена, че ще постигнем заедно с колегите с усещането, че наистина допринасяме за това България да се движи по устойчив път на развитие, посочи тя.

Министерство на земеделието и храните

Първото и най-неотложно нещо, което трябва да направим е актуализацията на бюджета и осигуряването на средства за животновъдите, обяви новият земеделски министър Десислава Танева при приемането на поста от Васил Грудев.

Като друг приоритет Танева посочи стартирането на програмата за селските райони, за което ще с еположат големи усилия.

Ние имаме много амбициозна програма за актуализиране на поземленото законодателство, от което има голяма нужда, и не от вчера. Искрено ще се надявам да успеем да направим този политически консенсус на работно ниво, каза тя.

Изключително съм щастлив да предам поста на първия министър жена на Министерство земеделието и храните, което е един изключителен силен символ, допълни Васил Грудев, като подчерта, че оставя министерството в добри ръце.

Министерство на отбраната

Министерство на отбраната има нужда точно от човек като Николай Ненчев - със солидна биография, доказал своята честност, последователност, демократичност, лидер на партия, която винаги е отстоявала демократичните ценности, обяви досегашният министър на отбраната Велизар Шаламанов при предаването на поста на новия военен министър Николай Ненчев.

Шаламанов допълни, че за изминалите три месеца е изпълнил всичко, което президентът е поискал от министерството с приоритетите и задачите на служебното правителство.

За мен е чест да бъда министър на отбраната. По възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас с честта на министерството на отбраната. Надявам се, че ще бъдем екип, заставам зад всеки един от вас персонално. Разчитам на вас и вярвам в екипността, ще бъда последователен и предвидим в политиката, която ще водим оттук насетне, заяви Ненчев.

Той благодари на Велизар Шаламанов за това, че му оставя едно добро наследство и посочи, че смята да се придържа към него.

По традиция Шаламанов подари на Николай Ненчев икона на Свети Георги - покровител на българската армия.

Министерство на здравеопазването 

Промени в Спешната помощ и електронно здравеопазване до края на 2015 г. обеща новият здравен министър д-р Петър Москов при приемането на властта от досегашния министър д-р Мирослав Ненков.

Спешно завършване на електронното здравеопазване, реални промени в Спешната помощ и връщането на медицината в българските здравни заведения за сметка на търговията, новият здравен министър посочи като свои най-важните приоритети.

Министерство на младежта и спорта

Новият спортен министър Красен Кралев обеща прозрачност и реформи в министерството при приемането на поста от своя предшественик Евгения Раданова

Министерството на икономиката и енергетиката

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов предаде властта на новите министри във ведомството, което ще бъде разделено на три по ресори - Божидар Лукарски, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Министерство на вътрешните работи

Благодаря на всички, които работиха с мен в продължение на три месеца, за резултатите, които се постигнаха за това, че за пръв път, включително и международни, експерти нямат бележки към работата на МВР, както и проверяващите по време на изборите. Надявам се догодина на местните избори тази традиция да продължи. Пък и да ви кажа честно, аз ще наблюдавам. 

С тези думи служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов посрещна наследника си Веселин Вучков в Министерството на вътрешните работи.

Министерство на образованието

Новият министър на образованието проф. Тодор Танев обеща да се заеме с предучилищното образование. Това каза той при приемането на поста от досегашния министър Румяна Коларова.


Коларова препоръча на Танев да използва законопроекта за училищното образование, подготвен от ГЕРБ, а не този, който подготви образователния министър в кабинета „Орешарски“ Анелия Клисарова, тъй като в него има съществени пропуски.

Танев посочи, че има три деца и затова самият той е потърпевш от тромавата учебникарска система, в резултат на която учениците не учат добре и така се шири вторична неграмотност.

Новият министър заяви, че според него разделянето на висшето образование и науката е архаизъм. Той обеща да провери какво се случва със средствата във Фонда за научни изследвания.

За съжаление, образованието, както и здравеопазването, са много тежки и големи ресори, и както всичко в България - най-тежките ресори са в пълна зависимост от пределната партийност“, коментира Тодор Танев. 

Той каза още, че мрази революциите и ще продължи работата си в МОН по възможност със същите хора, които са в него.

По традиция новият министър получи от предшественика си като подарък училищен звънец.

Министерство на правосъдието

Предаването на властта в Министерството на правосъдието беше особено интересно, тъй като старият министър Христо Иванов трябваше да предаде поста на самия себе си. Такова беше и положението във Министерството на външните работи, където Даниел Митов прие поста от себе си. 

Христо Иванов посочи, че неговата цел е да започне съдебна реформа и че е умерен оптимист по въпроса.

Мога да кажа, че започвам с умерен оптимизъм, иначе не бих останал. За мен това решение беше изключително трудно, но го взех само, защото мисля, че в сектор „Правосъдие" имаме шанс за крачка напред. Шанс, какъвто, откакто аз работя в тази сфера, не съм виждал, каза той.

Въпросът е колко конкретни и колко сериозни реформи ще договорим в този климат, коментира Иванов.

Сред другите му приоритети ще са дискусията с ВСС и магистратите по стратегията, детското правосъдие и юридическото образование.

Министерство на културата

Новият министър на културата обеща да се бори за 1% от БВП за култура. Това каза той при приемането на поста от досегашния министър Мартин Иванов.

Въпреки дефицита в бюджета на министерството, Рашидов посочи, че няма да позволи артистите да останат без заплати за Коледа.

Сред проблемите в министерството, с които ще трябва да се справи, той добави още възможността от загубата на евросредства за Ларгото, както и много работа по „българския Лувър“.

Мартин Иванов подари на Рашидов копие на Манасиевата хроника, филма „Мъжки времена“ в ръждясала кутия – за да му напомни за окаяното състояние на хранилищата на Българската национална филмотека, както и стикер на „Чети с мен“ с пожелание инициативата да се превърне в традиция.

Министерство на труда и социалната политика

Новият социален министър Ивайло Калфин обеща, че ще се бори за коледни добавки на пенсионерите. Това каза той при приемането на поста от своя предшественик Йордан Христосков.

Калфин посочи още, че ще настоява пред правителството за работещите от първа и втора категория труд догодина да няма промяна в условията за пенсиониране и изплащане на пенсиите.

Калфин допълни, че за него е важно да се постигат видими резултати с пълното съзнание, че трудът, социалната сфера, особено в тази икономическа среда, това е един изключително тежък ресор с много очаквания към него и с ограничени ресурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови