Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР пуска серия обществени поръчки за европейските пари за охрана на границата

OFFNews 13 януари 2017 в 18:20 5670 0

Министерството на вътрешните работи обявява следващата седмица поредица обществени поръчки, свързани с получените от България 160 млн. евро от Брюксел за справяне с миграционния натиск и охрана на границата.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, като уточни, че пускането на поръчките е съгласувано с Румен Радев, който след седмица ще поеме президентския пост.

Отговорното поведение е да не спираме работа в името на националния интерес. И няколко седмици са от значение, затова продължаваме процеса, поемаме и отговорността, обявявайки тези поръчки, коментира Гунев.

Той обясни, че от момента на получаване на финансирането през октомври миналата година експертите са положили значителни усилия по изготвяне на техническите спецификации с оглед обявяването на сложните проекти. До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на миналата година.

Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки, уточни Гунев.

Зам.-министър Гунев подчерта, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана. Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

Следващата седмица главната дирекция ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница. Правомощията им ще са като на гранични полицаи и, след подготовка в рамките на две седмици, ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Средствата в направлението за развитие на Националната шенгенска информационна система ще бъдат насочени към обновяване на компютърната техника в МВР и закупуване на нов софтуеър, свързан с лицензионната политика на софтуеърите, които биват използвани в министерството, обясниха още от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews