Кунева представя концепцията си пред депутатите

OFFNews 02 февруари 2016 в 11:54 5609 12

Кунева представя концепцията си пред депутатите

Групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ ще имат общо заседание от 16 часа, съобщи Найден Зеленогорски, зам.-шеф на ДБГ. Чух се преди малко с Меглена Кунева, тя е готова с концепцията си за образованието, която ще представи пред депутатите, обясни той. 

Зеленогорски заяви, че кандидатурата на Кунева ще бъде представена лично от премиера Бойко Борисов. По неофициална информация обаче премиерът лети за Лондон, а гласуването в парламента за поста на Кунева ще стане утре, след заседание на Министерски съвет.

Номинациите за министри се правят от Изпълнителния съвет на РБ, а Парламентарната група изслушва и решава каква подкрепа да даде, подчерта Зеленогорски. 

Той обяви, че до дни ще се приеме Пътна карта за развитие на РБ, която включва Политически меморандум между РБ и ГЕРБ за ускоряване на реформите в приоритетните сектори – до 15 февруари, Национална среща на ръководствата на партиите от РБ и техните представители в централната и местната власт около края на месеца, приемане на правила за прием на асоциирани членове на РБ и разговори с нови формации за асоцииране, както и за индивидуално членство в РБ, обединяване около общи кандидати за президент и вицепрезидент от РБ до средата средата на май, изработване и подписване на ново споразумение между партиите в РБ, което да замени учредителното споразумение и да регламентира провеждането на конфедеративен конгрес на РБ преди лятната ваканция на 2016 година.

Зеленогорски подчерта, че следва и подписване на коалиционно споразумение за общо явяване на президентските избори, което се предвижда преди ваканцията.

За нас е изненада това, което прочетохме снощи от страна на някои наши колеги. На миналото заседание „гражданите” ясно казаха, че в понеделник ще се съберат на сбирка, съзнавайки, че този формат на ГС е нелегитимен, понеже органът вече не действа, и го посочи лично Гроздан Караджов, вписано по съответния ред в протокола на Изпълнителния съвет миналия път, обясни Зеленогорски.

Той напомни, че срокът на действие на Гражданския съвет и изтекъл преди повече година, не е имало съюзен конггрес, който да го преизбере, следователно не може да става дума за решение на този орган.

Ако се приеме, че е легитимен, питам защо не съм поканен не само аз, но и депутатите и 80 % от останалите членове на бившия орган Граждански съвет, попита той и напомни, че Изпълнителния съвет потвърждава единодушното си решение че Меглена Кунева е номинирана за министър на образованието от РБ и това не подлежи на промяна. Колегите се опитаха да направят буря в чаша вода и съжалявам, че така постъпват, като лично ще им го кажа, посочи Зеленогорски.

Той напомни, че гражданинът Гроздан Караджов е издигнат за член на ГС на РБ от ДБГ, а гражданинът Иван Иванов - от СДС. Попитан за образователното министерство, Зеленогорски посочи, че Танев е подведен от експертите си и това е доказателство, че министрите трябва да имат силна политическа воля и да реализират политики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!