Кунева: РБ ще се събере във вторник, за да обсъди ветото на президента

OFFNews 08 май 2016 в 12:55 3502 3

Целта на Изборния кодекс е да създадем закон за България, а не за партиите. Трябва да постигнем национален консенсус по този въпрос и има условия за това в рамките на широкото представителство в Народното събрание. Именно в него се крие шансът ни за обединение, заяви пред БНР вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

Тя съобщи, че във вторник Реформаторският блок ще се събере, за да обсъди президентското вето.

Вицепремиерът е на мнение, че "единственият начин да се постигне съгласие по върнатите текстове в ИК са преговорите, както и да се спазват дадените обещания и да се решава разумно."

ГЕРБ има важна роля на най-голямата партия, но отговорността и на останалите е определяща, коментира още тя.

Според нея трябва да се даде възможност за стабилно и устойчиво управление, както и да се постигне консолидация на обществото около обща теза, а не допълнително разделяне.

По думите й, част от решаването на въпроса със секциите в чужбина минава през електронното гласуване.

В този век на мобилност трябва да дадем възможност на всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас. Години наред слушам да се спори дали електронното гласуване няма да доведе до манипулации, сякаш в момента не се борим именно с това и без да има електронно гласуване, вместо да вложим енергията си във въвеждането му, посочи Кунева.

Тя каза, че ДБГ са защитавали по време на преговорите преди Великден тезата, че щом не може да се стигне до консенсус за секциите в чужбина, то трябва да се запази досегашното положение, докато не се въведе електронното гласуване, както и да се акцентира върху организацията и прилагането му, но предложението не е било прието.

По отношение на президентските избори Кунева коментира, че РБ трябва да се обедини около общ кандидат, ясен негов профил и правила за номинациите – дали да са партийни фигури или наравно отдалечени от партиите личности с обществен профил.

По думите й, успешният профил е на човек, постигнал много за страната си и с европейска визия, както и с подчертано чувство за приличе. Тя отново даде за пример Найден Зеленогорски като човек "с над 20 години в политиката, който е доказано почтен и с роля на обединител."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

3

Ех, Меги,

никой не те иска тебе...

77927

2

El Commandante

08.05 2016 в 15:07

"успешният профил е на човек, постигнал много за страната си и с европейска визия, както и с подчертано чувство за приличе"

Найс! :):):)

63994

1

Red or Dead

08.05 2016 в 13:39

“““““...Кунева: РБ ще се събере във вторник, за да обсъди ветото на президента...“““““

:)))))))))))

:))))))))))))

:):):):)::):):):):):)):)))

Пръмова, Велкоме ту ....Войнягово..:))))