Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в лъжа, БСП уличи Герджиков в цинизъм

OFFNews 14 май 2017 в 15:44 7403 2

Корнелия Нинова отправи тежки обвинения към управляващите ГЕРБ, а в политическата си оценка БСП разкритикува служебния кабинет. Премиерът Герджиков, например, проявил цинизъм с твърдението си за проведени честни избори.

В реч пред днешния пленум лидерът на БСП заяви, че въпреки оставката на Борисов и спечелените отново избори подкрепата за политиките на ГЕРБ намалява, а вотът "против" се увеличава, като се позова на намаляващия брой депутати, подкрепили първия, втория и третия кабинет на Бойко Борисов.

Нинова уличи ГЕРБ в прилагането на "двойни стандарти" - критикували БСП заради подкрепа от "Атака", а сега управлявали с националистически партии, които "призоваваха за излизане от ЕС и НАТО, за изгонване на чуждестранните инвеститори, за прекратяване съществуването на бази на НАТО". Това показвало само едно - "не са важни принципите на демокрация и европейските ценности, важна е единствено властта".

ГЕРБ и Патриотите се отказаха от предизборните си обещания, заяви още Нинова.

"Няма друго правителство, което толкова бързо – по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на българските граждани, които са гласували за тях", подчерта тя и даде примери.

Управляващите се отказали от: обещанието за 300 лева минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии; намерението си във всяко село да има полицай; обещанието за увеличаване състава на Министерството на отбраната с 6 хил. души; ангажимента държавата да осигури всички процедури инвитро на двойки с репродуктивни проблеми.

Вместо това приоритетите на кабинета "Борисов 3" отново били саниране на несправедлив по думите на Нинова принцип и строителство на магистрали.

"Приоритетите образование и здравеопазване на ГЕРБ и ОП се видоизмениха неузнаваемо до закон за вечните концесии (извън задължителната европейска директива) и закон за удължаване срока за строителство върху земеделски земи, променили своето предназначение", посочи тя.

Внушението „понеже сме отговорни към държавната собственост, спираме приватизацията” трябваше да скрие истинските им действия за отдаване на вечна концесия на природни богатства, каза още Нинова.

Тя разкритикува ГЕРБ и за това, че са определили българската кандидатура за еврокомисар без дискусия в НС.

"Заради игрите с подмяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева загубихме важен ресор „Финанси” и получаваме дигитализация... На думи той търси национално съгласие и е обединител, а на действия – парламентът няма никакво значение в парламентарната република и принципът е: аз решавам – вие изпълнявате. Т.е. „преоблякъл се Илия пак в тия”, коментира тя.

Нинова предложи да се вземе решение за възлагането на ИБ и на ПГ да изготвят и внесат в Националния съвет предложение за смесена мажоритарна пропорционална система.

Сред приоритетите, които тя очерта е депутатите на БСП да организират приемни дни и заедно с общинските съветници да дават пресконференции по места, да се организират срещи с неправителствени организации и разширяване на връзките с гражданския сектор, обучение на депутатите и новите общински съветници.

"Основната ни задача е да сме активна, ясна и аргументирана опозиция. Последователни към хората, които ни подкрепиха и категорична алтернатива. Един милион българи са с нас. Вероятно и други разочаровани от предателството на патриотите и ГЕРБ ще потърсят друг избор. Да направим всичко по силите си с работата си да ги убедим, че ние сме този избор", заяви Нинова.

В политическата оценка на БСП за служебното правителство пък се казва:

"Изявлението на премиера Герджиков, направено в края на мандата, че ГЕРБ са спечелили в резултат на осигурените от правителството честни избори, е цинизъм“.

„От самото му създаване стана ясно, че правителството не е в състояние да коригира тежките демократични дефицити, очертали се през последните няколко избора, както и да обезвреди изборните механизми на управляващата втори мандат десница“, се казва в документа.

От БСП припомнят, че веднага след започването на работа на кабинета е била поставена задача на министрите за проверка на дейността на предходното правителство и публично огласяване на резултатите, които са били повърхностни и формални.

„Проверките на служебното правителство дадоха възможност на бившите министри от кабинета на премиера да се включат активно в предизборната кампания“, подчертават от партията.

Според левицата по-съществените проверки са били направени в министерствата, ръководени от „реформаторите“, като те са били последвани от действия на Прокуратурата. Така вината и пропуските за управлението на кабинета на Борисов е било стоварено върху разпадащия се и без друго Реформаторски блок.

„Големите провали на правителството на ГЕРБ, а така също и политики в отделните сектори с висок корупционен риск, каквито бяха: обезпечената с бюджетен ресурс програма за саниране на жилища, въвеждането на пръстови отпечатъци в здравеопазването, действията на МВрН за смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН, състоянието на енергетиката, нивото на външната задлъжнялост на държавата останаха без необходимото внимание в доклада за наследството на кабинета на ГЕРБ“, уточняват от партията.

Все пак от БСП отчитат и някои положителни моменти, например преодоляването на сериозни забавяния в подготовката на българското председателство. Отмени се Постановление 208 и концесията на летище „София“, се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

15.05 2017 в 09:37

БСП цъфнала и вързала, та другите закоментирала Нинова. Ама така си е. По-добре да се шуми, около служебното правителство, Герб и Патриотите, отколкото около безумията в ръководената от Нинова столетница. Къде им отиде демократичността, къде централизма, къде демпократическия централизъм, изборност отдолу нагоре. БСП тотално заприличва на ГЕРБ, на НДСВ или пък защо не Атака. Остава и роднини и близки да започне да назначава на ръководни постове г-жа председателката.

13780

1

Перко

14.05 2017 в 21:03

Не ми е ясно къде е новината. Кой го интересува оценката на БСП, пък и на всяка друга политическа партия, за работата на служебното правителство. Квот било било. Най-вероятно са сгънали повече от спазареното и затова сега се реве ...