Константин Проданов: Не е възможна коалиция нито с БСП, нито с ГЕРБ

Михо Михов няма да е служебен премиер

Анита Стефанова 17 януари 2017 в 14:00 3583 3

Снимка OFFNews

"Ние имаме собствен път и ще вървим по него. Невъзможна е коалиция с БСП или ГЕРБ за предсрочните избори не и с мен като председател. Не виждам проблем в това АБВ да е в ролята на парламентарна опозиция. Михо Михов няма да бъде служебен премиер."

Това каза новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов на първата пресконференция на новото ръководство на партията. 

Той представи своите заместници и заяви, че ще се търси радикализация в организационно и идейно отношение. Целенасочено е ръководните длъжности да са заети от хора под 40 години, искаме обновление, добави Проданов. 

Новите заместник-председатели: Трендафил Величков, ресор медийна политика и връзки с обществеността, Марин Кирилов, ресор организационни структури, Мариана Тодорова, ресор идейно развитие, парламентарна дейност и женски политики и доц. Христо Михайлов, ресор коалиционна политика и изборни въпроси

Проданов обясни, че под радикализация се има предвид: "Важно е идеите да идват отдолу, да се осъществи активен диалог със структурите по места. Водещ трябва да е пулсът на хората, а не абстрактни идеи пуснати отгоре. Затова ще работим върху електронни допитвания до членовете по различни въпроси." Относно радикализацията в идеен план той заяви, че от новото ръководство ще се стремят към връщане към корените и традиционните леви ценности като солидарност, справедливост, равенство на шансовете.

Лидерът на АБВ се обяви за смяна на профила на българската икономика: "В момента ние сме държава на шофьори и монтьори, а с тази структура на икономиката завинаги ще останем страна от третия свят. Затова ние предлагаме да се извършва програмно бюджетиране, да инвестираме в човешки капитал. Да се иницира създаването на Национален инвестиционен фонд, който да се занимава с високо технологични разработки." Това каза Константин Проданов по отношение на мерките, които предлагат от ръководството. 

Той определи програмата на правителството за саниране като безумно разхищение на средства, защото парите отиват в предварително избрани фирми. 

Важна мярка според лидера е електронизацията на всички услуги. По думите му това е стъпка в правилната поскока за борбата с корупцията и проект, в който трябва да се инвестира, ако искаме да спестим на хората пари и време. 

По повод встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев Проданов пожела успех и изрази надежда, че веднага държавният глава ще насрочи дата за предсрочни парламентарни избори и ще назначи неутрално служебно правителство, което без резки движения да подготви изборите. 

Според Проданов Радев трябва да работи както за предстоящото европейско председателство, така и за номинирането на еврокомисар. "България е единствената държава без ресор и това ни прави да изглеждаме смешни.", добави той. 

Председателят на АБВ обясни, че днес се е провело заседание на новото Изпълнително бюро, което е обсъдило провеждането на преговори със сродни на партията формации. "Трябва да работим за алтернативен център в лявото пространство, като избягваме безпринципните коалиции.", обясни Проданов.

"Грешка беше АБВ толкова много време да говори за БСП. Аз няма да говоря за БСП, защото нямам историческа обремененост, не идвам от тази партия. Ние обаче няма да отхвърляме постигнатото преди нас, ще се стремим да надграждаме". Така той коментира действията на предишното ръководство на партията си. 

Той припомни, че в партията не са били единодушни относно влизането в коалиция с ГЕРБ. "Аз бях против и многократно съм го заявявал, защото претърпяхме негативи. Грешка беше преди да сме се избистрили идейно, да направим крачка към властта.", обясни Проданов.  

Той ще се срещне с лидера на Движение 21 Татяна Дончева, двете партии ще проведат консултации за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

17.01 2017 в 19:37

По пътя към екарисажа ще е каквото срещнете.

29217

2

Лопе де Вега

17.01 2017 в 14:18

Таман исках да питам. Това с женските политики не е ли явна дискриминация по полов признак? Демек, едни политики за хората и неколко за жените? Май и това момче не е много наясно с какво се залавя. След симьончовите юпита нещо не ми идват много вдъхновяващо тези юнаци. Не подценявам знанията и възможностите им, но се питам стигат ли им за да формират политиката на държавата на "полза" роду?

Поздрав!

29585

1

Izalina

17.01 2017 в 14:10

Е тва е ресор - идейно развитие, парламентарна дейност и женски политики (?!)