Комисията "Мишо Бирата" привика Борисов за обяснение

OFFNews 25 март 2014 в 13:04 2943 5

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС

Комисията, разследваща подробностите около скандалния запис между Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов, привика на изслушване бившия премиер.

Борисов трябва да се яви за обяснение следващата седмица, когато е и последното заседание на комисията. Не е ясно дали председателят на ГЕРБ ще се възползва от възможността си за обяснение. Преди журналистите Борисов неведнъж е заявявал, че записите срещу него са скалъпени и целят да опетнят репутацията му.

На днешното заседание бяха изслушани журналистите Явор Дачков и Кристина Патрашкова. През 2011 г. те оглавяваха вестник "Галерия", който публикува скандалния запис, станал известен като "аферата Мишо Бирата" и "Ало, Ваньо".

Дачков обясни, че скандалният разговор е само част от серия записи, пристигнали до редакцията на "Галерия". По думите му става въпрос за скандал, по-голям дори от аферата "Уотъргейт".

"Когато чухме записа, може би е било на 13 февруари, ние си дадохме сметка, че държим в ръцете си уникално нещо. Това беше пряко изобличение в корупция и злоупотреба с власт, което, и досега казвам, не е имало в нито една страна в новата история на съвременните демокрации. Дори аферата "Уотъргейт" е странична и не засяга пряко президента, той не е записан, докато тук имахме пряк запис на премиера, в който той нарежда на шефа на Агенция "Митници" да спре проверка", каза Дачков.

Патрашкова и Дачков обясниха, че са се притеснили, когато Бойко Борисов е обявил записа за скалъпен и затова са го дали за експертиза.

"Ние наистина се обърнахме към авторитетната френска лаборатория в Лисабон. Записите се появиха по време, когато ГЕРБ бяха най-силните си години. Когато дадохме пресконференция в БТА, в залата нямаше представител на нито една телевизия. Това говори за отношението между властта и журналистите в онези дни", посочи Патрашкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!