Каракачанов ще мотивира войската като пренаписва документи

Юлиан Христов 17 май 2017 в 16:23 3267 4

Каракачанов ще мотивира войската като пренаписва документи

Военният министър Красимир Каракачанов ще редактира Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който беше изготвен от служебното правителство. Причината е, че констатациите в него създавали напрежение в обществото и войската и неверни твърдения за това, че армията не може да изпълнява конституционните си задължения. 

Пред комисията по отбрана в парламента Каракачанов лансира идеята си, която, въпреки че не беше обсъдена между депутатите, очевидно има подкрепата на ГЕРБ. 

Според доклада армията е на предела на възможностите и трудно смогва да изпълнява задачите за гарантиране на си за гарантиране на националната сигурност. От текстовете му става ясно също, че заради липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, армията само частично изпълнява задълженията си. В него като основен проблем е посочен недостигът на военни както и остарялото въоръжение и техника. 

Пред депутатите от комисията по отбрана Каракачанов поясни обаче, че смята да подложи на редакция доклада в частта му, която се отнася до препоръките. 

"Истината всички я знаем. Не необходимо да плашим обществото. Проблемите са много, натрупвани са деситилетия и е крайно време да обърнем пирамидата - да започнем да гледаме на въоръжените сили с по-голяма отговорност и на задачите, които те изпълняват. Моята идея е в този доклад да има повече конкретни препоръки, които, разгледани от правителството и комисията по отбрана, да бъде политиката, която ще се води в перспектива, а не само да правим констатации", коментира Каракачанов пред журналисти след срещата му с депутатите.  

Въпреки че той смята, че докладът трябва да бъде редактиран в частта с препоръките, Каракачанов не е съгласен с някои от констатациите в него, които "могат да доведат до отношение към армият, до съмнения в обществото". "Не трябва да се съмняваме в нашата армия въпреки всички трудности, които съществуват. Съществуват много трудности, но аз лично не бих използвал точно тези думи", каза Каракачанов и поясни, че има предвид заключението, че армията само частично изпълнява задълженията си. 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ще отговаря за кадровата политика в армията, поясни, че недостигът на военни е близо 5 600 души, а в резерва - 2 500. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

17.05 2017 в 17:00

Точно така се прави. Пишат се правилните неща и айде чакаме наистина да стане както е написано.

Този май не е изживял детството си, когато е марширувал с дървена пушка и съветско байраче край колона войници. Голем кеф е било.

Поздрав!