Карадайъ не дава трибуната в Джебел, Местан ще се прегръща с хората

Юлиана Ончева 18 май 2016 в 14:12 5966 2

ДПС и ДОСТ ще се срещнат на площада в Джебел утре, на 19 май се отбелязва годишнината от Майските събития от 1989 г. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще говори на митинг в единия край на площада, а Лютви Местан ще се ръкува и прегръща с хората. 

На същото място кметът Бахри Юмер, който е сред основателите на ДОСТ, ще поздравява местните жители с празника на града. Той опита да забрани политическите митинги в деня, в който през 1989 г. е проведен първият протест срещу властта, но ДПС обжалва в съда в Кърджали и спечели делото. Според нова заповед на кмета митингът на Движението трябва да се проведе на изхода на града. Посоченото от мен място е достатъчно, площта му е около 15 декара", заяви преди ден Бахри Юмер. ДПС няма да се откаже от провеждането на възпоменателен митинг в центъра на Джебел, каза днес зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, цитиран от rodopi24.

Ние сме единствените, които организираме мероприятие на 19 май в Джебел, очакваме над 15 000 гости, каза преди седмица председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

През 2011 г. в Джебел възникна конфликт между привържениците на Ахмед Доган, до когото тогава на трибуната бе Лютви Местан, и напусналия вече ДПС Касим Дал. Дали Дал ще бъде в Джебел утре няма информация, съпартиецът му и лидер на НПСД Корман Исмаилов - преди 5 години сред нападнатите опозиционери от хората на ДПС, сега е в САЩ. Джебел вече се счита за бастион на Лютви Местан. 

Преди ден той призова от Момчилград: 

Датата 19 май с решение на Общинския съвет е обявена за Ден на Джебел, това е празник на всички джебелчани. В общината живеят привърженици на различни политически сили. Тази година общината е решила да отбележи деня си във взаимодействие с фондация „19 май“. Това е празникът на героите на тези събития. Затова, понеже се организира като надпартийно, като неполитическо тържество, ние ще бъдем на площада, но не виждаме мястото си на трибуната. Ние ще изразим уважение към героите на събитията, ще се видим с хората, ще се ръкуваме, ще се прегръщаме с някои от тях, и това е. Без политически провокации, ако се случат такива, отговорността няма да е на ДОСТ, каза Местан. Ако някой е решил да покаже сила точно на 19 май в Джебел, докарвайки хора с автобуси от цялата страна и провокира напрежение, да си поеме отговорността. Ние днес предупреждаваме и отправяме призив за висока политическа култура, това да бъде денят на героите, а не на днешните политици, които може би дължим статута си на днешни политици на техния подвиг отпреди 26-27 години. 

На 19 май хората в Джебел си припомнят как едно погребение на същата дата през 1989 г. дава старт на съпротивата срещу насилствената смяна на имената на българските турци, както и на т.нар. „Голяма екскурзия" към Турция, предшествана от репресии в милиционерските участъци на Кърджалийска област. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови