Кънев: Правителството става по-силна версия на кабинета "Орешарски". Това е опасно

Симона Костадинова 11 декември 2015 в 10:48 8799 16

Съпредседателят на РБ Радан Кънев, който обяви излизането си в опозиция след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, смята, че настоящото правителство се превръща в по-силна версия на кабинета на Пламен Орешарски, но води в същата лоша посока.

"Същите, които свалиха ГЕРБ през 2013 година, които им спретнаха "Костинброд", които избраха Пеевски и се заканваха за физическа разправа с ГЕРБ, те бяха предпочетени от г-н Борисов и другите партньори в сегашното им управление", каза Кънев пред журналисти в парламента и добави, че коалицията се очертава с участието на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

"Дали ще бъдем част от такова управление е много по-важен политически въпрос от това дали довечера ще има протест и дали РБ ще остане единен. Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящите парламент и правителство могат да движат нещата във вярната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока - ще бъдат по-силен продължител на кабинета "Орешарски", който беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност", заяви Кънев пред журналисти в парламента.

Той добави, че според него и в момента най-подходящ за правосъден министър е Христо Иванов.

"Не е случайно, че с неговото оттегляне дойде и свалянето на доверието от моя страна. Трудно ми е да си представя, след всичко, което изтърпя Христо и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по тези стъпки", каза той.

Кънев заяви, че е видял много атаки към Иванов и от РБ и от ГЕРБ и това лично го е отвратило.

Той коментира и вчерашната хакерска атака срещу ДБГ, след която до медиите беше разпратено съобщение, че партията на Кунева спира да подкрепя правителството. „Не ме занимавайте с глупости. Тези простотии се случват всеки ден“, категоричен беше Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!