Качакова: Няма интеграция, докато делим училищата на български и ромски

OFFNews 15 октомври 2015 в 19:17 3336 5

Любка Качакова

"От 2001 г. работя по темата за интеграцията на ромите и категорично ми мнение е, че за интеграция не може да се говори, докато делим училищата на български и ромски."

Това заяви кандидатът за общински съветник от листата на НДСВ Любка Качакова пред БНТ.

"Докато има такова разделяне, докато тези деца стоят капсулирани в гетата, те няма да бъдат интегрирани и за това не са виновни децата. Общината и държавата трябва да работят за това те да бъдат интегрирани, като бъдат включени в други училища, а не държани в гетата", добави Качакова.

Запитан как може да помогне общината в сферата на образованието, кандидат общинският съветник каза:

"В София няма проблем с това, че има празни класни стаи. За последните 4-5 години бяха построени три нови училища. Предстоят да се ремонтират и разширяват още училища. Това, което според мен е проблем е, че не се направи анализ на принципа парите да следват всеки ученик. Аз считам, че когато се разпределят капиталови средства и бюджетни средства, не трябва да се гледа само колко деца учат в това училище, а трябва да се види колко деца може да привлече училището от съответния район. Аз съм за това не само в центъра училищата да бъдат реновирани, но и в крайните квартали. Във всеки град има елитни и по-малко елитни училища, но не трябва да има толкова голяма разлика в образованието и битовите условия."

Относно икономиката на България и приноса на София в нея:

"София осигурява почти 50% от брутния вътрешен продукт на България. Тук работят около 25% от жителите на страната и аз считам, че София има изключителен принос за икономическото развитие на държавата. Вярно е, че последните години се направиха много проекти. През последните 4 години са разплатени около 2.2 млрд. лева по оперативните програми и със заеми и със средства от общината. София е най-големият възложител на обществени поръчки, така че не можем да гледаме съвсем черногледо на случващото се в столицата. Вярно, че има много проблеми, но не можем да отричаме това, което беше направено."

"Аз приех поканата на НДСВ да оглавя листата за общински съветници, защото в София, тук работя, тук са семейството, децата ми. Бях общински съветник през последните две години и смятам, че бях полезна на общинския съвет. Имам още идеи, които могат да бъдат реализирани и затова участвам в тези избори", каза още Любка Качакова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови