Кабинетът: Машинно гласуване може и да няма

OFFNews 15 февруари 2017 в 12:51 7116 12

Към този момент няма достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите. Това заяви говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева по повод подготовката на предстоящите избори. 

Тя обясни, че служебният кабинет се е допитал до държави, които имат опит в машинното гласуване. 

"Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК. Направеното проучване към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", каза Белчева.

Проучването е показало, че в Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение, във Франция е частично и експериментално, в Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок, обясни Белчева. 

Преди дни Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за наем на машини за гласуване в размер на до 15 млн. лв. без ДДС. Необходимите устройства за машинно гласуване са 12 500. 

Служебният премиер Огнян Герджиков вече обяви, че вижда осигуряването на машинно гласуване като сериозен проблем.

ЦИК имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас, коментира тогава Герджиков.

Той подчерта, че ако никой не се яви на обществената поръчка, изборите ще се проведат по старата система, но вероятно ще има опити изборите да бъдат касирани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12125

14

wedny

16.02 2017 в 08:25

"Симеон
15.02 2017 в 14:09
Просто се удивлявам на тъпоумието .... по Европа така било, в Нидерландия били се отказали, незнам си къде само експериментално и т.н. Само, че аз не съм чувал в никоя европейска страна да се драскат протоколи, да се пишат нови, неотговарящи на действителността, да се носят торби с подменени бюлетини и т.н. Машинното гласуване ще промени това…"

Уважаеми наивни Симеончо, от 15 години служебно съм принуден да участвам в организацията на изборите. При машинното гласуване нямало секционни протоколи ли? Имааа, има! Пак има секционен протокол, само че по-сложен - с графи за резултатите от хартиеното и с графи за резултатите от машинното гласуване. И знаете ли какво се случи през ноември на президентските избори? Секционните комисии с машини се наложи да преработват одрасканите си протоколи и последни приключиха своята работа, ама до колко вярно бяха попълнени графите...

16008

12

Nik68

15.02 2017 в 15:56

Колко слаба памет или колко слаба подготовка драги ми тролченца-другаре. Хайде да си опресним паметта и да назовем името на човека предложил машинното гласуване. Да не би да беше руса дама, острие, съратник на Курнелия точно като острие, сега заемаща службица на завет и тя е, ... нейното име е, известна е като... МАЯ МАНОЛОВА.

16008

9

Nik68

15.02 2017 в 14:26

На служебния кабинет по Конституция задачите му са да подготви следващите предсрочни избори в съответствие със закона. Не да коментира закона, не да коментира къде какви практики има, не да назначава на топли местенца свои хора. Та уважаеми г-н премиер министър моля съсредоточете се в работата определена ви от конституцията, не в смяна на областни управители, не в посещения на спортни мероприятия и нескопостни опити да се снимате с известните.

9005

8

Симеон

15.02 2017 в 14:12

* България

9005

7

Симеон

15.02 2017 в 14:09

Просто се удивлявам на тъпоумието на редовните руски тролове. Цялата ваша работа е - евтин на брашното, скъп на триците. Бай Х и любимата ви столетница е забърсала българия не с 15, не със 150 милиона, а с 15 милиарда, а най-вероятно и повече. Ама за това не квичите. В щатите гласуват от десетилетия по този начин и нямат проблеми. Във вашия репертоар винаги едно и също - по Европа така било, в Нидерландия били се отказали, незнам си къде само експериментално и т.н. Само, че аз не съм чувал в никоя европейска страна да се драскат протоколи, да се пишат нови, неотговарящи на действителността, да се носят торби с подменени бюлетини и т.н. Машинното гласуване ще промени това и затова треперите щото вашите работодатели могат да останат без работа, а съответно и вие

12125

6

wedny

15.02 2017 в 13:42

„…в Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение, във Франция е частично и експериментално……… оказа се не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад…”
И какво излиза? 100% машинно гласуване в Европа – единствено в България. И защо точно в България? Отговор: В Индия било 100%, а голяма част от нашето население е с индийски произход.
В-к „Капитал”, 31.01.2017 г.: „Жалбоподатели срещу решението на ЦИК станаха Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров”
Тия тримата, като толкова много бленуват да дублират хартиеното с „индийското” гласуване, дали биха си бръкнали в джобовете да извадят 15 000 000 (без ДДС)? Ама нали е на гърба на данъкоплатците – давай да трупаме точки.

42249

5

Denis Rizanov

15.02 2017 в 13:22

продавам среден пръст. изработка от стиропор, височина-3м. транспорт за сметка на купувача.

http://ow.ly/FEtF3091ttu
 
X

Подкастът на OFFNews