Иво Прокопиев: Иван Костов разви манипулативна теза за КТБ

OFFNews 21 юли 2014 в 08:23 12666 25

Иво Прокопиев

Иван Костов разви манипулативна теза за състоянието на КТБ, защото е в конфликт на интереси. Това заяви преди „Нова телевизия“ бизнесменът Иво Прокопиев.

„Според мен беше важно в онзи момент, когато г-н Костов разви изцяло манипулативна теза, колегите от „Капитал“ са решили да покажат, че той е в ясен конфликт на интереси. Tози случай e житейска ситуация, а не толкова закононарушение, защото щом парите на семейството ти са там, ти си в конфликт“, заяви Прокопиев в отговор на въпроса защо медията му извади наяве информация за парите, които бившият лидер на ДСБ Иван Костов държи в КТБ.

Според Прокопиев идеята за спасяване на КТБ е нереалистична, защото от малко над 5 млрд. лв. кредитен портфейл банката е раздала 4,9 млрд. лева на фирми, близки до мажоритарния собственик Цветан Василев.

„Това са кредити към свързани лица и това е в грубо нарушение на банковата регулация. А каква част от тях ще бъдат възстановени, е друг въпрос. Това зависи от процеса, по който се управлява несъстоятелността на банката“, посочи Иво Прокопиев.

По думите му идеята банката да бъде подкрепена, за да заработи отново, е несъстоятелна. Според Прокопиев няма как да бъде рекапитализирана банка с такъв огромен размер на капиталова дупка.

По думите на бизнесмена кръгът около Пеевски се опитва да прокара и втори вариант за КТБ - законови промени, които да прехвърлят контрола над банката от ръцете на БНБ в политиците.

Правилният изход според Иво Прокопиев е спазването на закона, а именно – възстановяването на вложенията до 100 000 евро и нищо друго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!