Искаме от Европа 1.9 млрд. лв. за борба с бедността и безработицата

Юлиан Христов 24 септември 2014 в 15:25 2461 2

Искаме от ЕС 1,9 млрд. лв. до 2020-а за борба с бедността и безработицата

Служебното правителство одобри окончателно проекта на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за следващия програмен период 2014-2020 година.

По всички оси са предвидени финансови инструменти, каза пред журналисти социалния министър Йордан Христосков. 

Записаните пари, от които страната ни се нуждае за изпълнение на програмата, са в размер на близо 1.9 млрд. лева от Европа, а заедно с държавното съфинансиране общата стойност на ОП „Развитие на човешките ресурси" ще бъде 2.1 млрд. лева.

60 на сто от тези пари ще бъдат дадени за повишаване на заетостта у нас и следователно намаляване на безработицата.

Програмата предвижда различни форми на подпомагане на възрастни хора и на хора с увреждания с предоставяне на услуги в домашна среда. "Добрата новина е, че имаме усъвършенстване и модернизация на на политиките, както във включването на маргинализираните групи в заетостта, не само чрез предоставяне на по-добри материални условия за децата, за хората с уврежданията, за възрастните хора, но и допълващи услуги в публичната среда. Тоест, интегрирането на тези хора, най-вече на младите - даването на възможости за заетост, включително подобряване на услугите по здравеопазването и капацитета на институциите,които оказват всички тези съпътстващи услуги наред с подобрената материална среда", обясни министърът.  

Той обясни, че от програмата може да се възплозва "цялото население".

Прогнозите са броят на хората в бедност и риск да бъде намален с 240 хил. души. 

Христосков обясни, че от декември започва и програмата "Старт в кариерата". Ще бъдат ангажирани около 1500 човека с реализирането ѝ на местно и национално ниво. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!