И армията ще помага на границата с Турция

Очаква се сериозен миграционен натиск през март

Ивайло Анев 30 декември 2014 в 13:41 2857 4

Министерство на отбраната (МО) ще поеме транспортирането на служителите на Министерство на вътрешните работи (МВР), които охраняват границата между България и Турция.

Това стана ясно от брифинг на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, вътрешния министър Веселин Вучков и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Кунева обяви, че на оперативно заседание на Министерски съвет е било решено да бъдат назначени нови около 700 служители на "Гранична полиция" и да се доизгради защитно съоръжение по границата с дължина от 131 километра.

"Около месец март 2015 г. се очаква засилване на миграционния натиск към страната", обяви Кунева. "С оглед стъпките ни към влизане в Шенген, е много важно как ще се справим с него", добави тя.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че с предвижданото назначаване на служители на „Гранична полиция“ ще се спестят 9-10 млн. лв. от командировки. Обявената вчера цифра от 700 души, които ще бъдат назначени, обаче днес набъбна на 900.

Кунева увери, че страната ни ще използва най-добрите опити и възможност, които има, за да направи границата ни сигурна и охраняема, особено тази с Турция. По думите й целта е да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от вътрешността на страната.

Вучков обясни, че решението е към 1 март МО да поеме транспортирането на служители, които ще патрулират на „зелена граница“ с южната ни съседка.

През 2014 г. са похарчени близо 60 млн. лева за справяне с бежанския натиск, а за догодина са предложени 97 млн. лева, каза още вътрешният министър.

Министрите са обсъдили и изграждането на нови пътища успоредно на южната ни граница и потстъпите към нея. Все още не е ясно колко средства ще са нужни за това, както и за оставащите 131 км ограда, която трябва да се изгради по граничната бразда с Турция.

Не са направени изчисления и какви ще са разходите на Министерството на отбраната за осигуряването на транспорта от март следващата година. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови