И КНСБ поиска оставката на Петър Москов

OFFNews 22 януари 2015 в 19:50 6598 18

След като преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради негово изказване за броя на нападенията над спешни медици, днес оставката на Москов поиска и синдикатът КНСБ.

Причината за исканата оставка този път е, че според синдиката здравното министерство готви промени, предвиждащи здравноосигурените да си плащат за получаването на медицинска помощ.

Според синдиката в наредба са включени текстове, които позволяват на здравноосигурените да получат достъп до медицински грижи и срещу заплащане – по цени, определени от съответното лечебно заведение.

Постановлението, което е подготвеното от министъра на здравеопазването Петър Москов, е в движение по законодателната пътека, като намеренията са при първа възможност то да бъде внесено за обсъждане и приемане в Министерски съвет, категорични са от КНСБ.

КНСБ възприема тези предложения не само като скандални, но като форма на склоняване към отказ от ползване на права, възможен рекет и опряно на правни норми изнудване на здравноосигурените лица с цел да се гарантират приходите на лечебните заведения, подчертава синдикатът.

От КНСБ посочват още, че са направили опит да се срещнат със здравния министър, но такава среща им е била отказана.

От синдиката искат и свикване на съвета за тристранно сътрудничество, като заплашва, че ако подобни промени бъдат въведени без становище на съвета, ще сезират Върховния административен съд.

"Ако една реплика не е достатъчна за оставка на министър Москов, то този проект на постановление е повод сам да си подаде оставката, към което настойчиво го призоваваме“, казват от КНСБ, визирайки обвиненията на ДПС срещу Москов за ксенофобски изказвания.

Няколко часа след като КНСБ поиска оставката на Москов, от здравното министерство оповестиха отговор на обвиненията срещу министъра.

„Ръководството на Министерството на здравеопазване е изненадано от изявлението на КНСБ. То е основано на изцяло невярна информация. Такъв текст не съществува нито като документ, нито като намерение. Промени, с които се предвижда възможността здравноосигурените да плащат, не съществуват и никога не са били предмет на решение на ръководството“, категорични са от ведомството.

„Искрено съжаляваме, че ръководството на КНСБ е било подведено. МЗ публикува максимално бързо всяка информация относно взетите решения от страна на ръководството. Надяваме се сайтът и нашите публични канали да бъдат използвани от всички за коректно и навременно информиране. Поемаме ангажимента и в момента разработваме още по-удобни за потребителите информационни платформи“, допълват от МЗ.

След исканията за оставка на Петър Москов министърът беше подкрепен от премиера Бойко Борисов, от Патриотичния фронт и от спешните медици, които заплашиха да подадат колективна оставка, ако Москов бъде уволнен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!