Христосков: ГЕРБ ще излъжат хората, а парите за пенсии ще потънат в НОИ

ОFFNews 16 декември 2014 в 22:47 12179 8

Йордан Христосков.
Йордан Христосков.

"Директно ще кажа кой губи и кой печели - губят хората, които задават въпросите, защото ще бъдат подведени, ще си върнат парите в НОИ и нито ще имат онаследяване, нито ще имат втора допълнителна пенсия. Губи НОИ, защото към него ще се прехвърлят задължения, които не може да изпълни.

Печелят синдикатите, защото успяха да наложат да се замрази пенсионната възраст, вместо да нарасне - макар и с 1 месец. Печели и ГЕРБ, защото ще си осигури един ресурс, с който да закърпи бюджета сега и следващи години от това, че ще излъжат хората и част от парите ще потънат в НОИ."


Това заяви в предаването "Референдум" на БНТ зам.-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси, бивш социален министър и шеф на НОИ Йордан Христосков.

Според него трите стълба на пенсионно осигуряване не бива да се противопоставят, а трябва взаимно да се допълват.

"При положение, че раздел 2 от Кодекса за социално осигуряване се нарича "Задължително допълнително пенсионно осигуряване", как ще се нарича, след като даваме възможност да се избира", запита той.

Христосков предупреди, че е много опасно да се спекулира със стабилността на пенсионните фондове и да се вярва, че някой човек "си строи къщички" със средствата от тях, като добави, че има комисии за финансов надзор, които ако има проблем в някой фонд, трябва да съобщят. Освен това всеки човек може да си смени фонда по всяко време или да провери състоянието на личните си финанси в него.

"Изчакайте момента на пенсиониране и си направете добре сметка колко пари ви дава универсалният фонд, в който членувате, каква е пенсията ви от НОИ, и ако сборът от 2-те пенсии е по-добър, отколкото малко намалената пенсия от първия стълб - затова, че имате участие във втория стълб, получете и двете пенсии. Само в случаите, когато е неблагоприятно за вас и когато парите ви ще са под минималните пенсии - само тогава си прехвърлете парите в НОИ". 

За какво право на избор говорим. Един човек, който сега излиза на пазара на труда автоматично се записва към НОИ и има само една година да си избере частен фонд. Не да избере между НОИ и частен фонд, а една година да защити правото си на втора пенсия или то ще му бъде отнето, каза бившият социален министър Иван Нейков. Според него идеята е "да се лишат хората от втора пенсия", като тези, които могат да си я защитят, ще го направят, но много няма да успеят. 

Ако си говорим за свобода, трябва да може да се даде шанс на човек да си вземе парите от НОИ и да ги вложи в друг пенсионен фонд, коментира той. 

Автоматичното записване в НОИ е само за младите, които сега започват работа. Възрастните остават в частния фонд и само ако поискат се местят в НОИ, уточни Пламен Димитров от КНСБ.

Въпреки че беше най-горещият защитник на местенето на вторите пенсии в НОИ, той заяви, че не смята да изтегли своята вноска от личната си партида и да я сложи в НОИ.

Екзотична беше и позицията на Евгени Иванов от КРИБ, който призна, че работодателите не били уведомени за договорката между Борисов и синдикатите, но нямали нищо против това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews