Христо Иванов поиска лустрация от второ поколение

OFFNews 30 декември 2016 в 12:23 15106 20

Датата на учредяване на политическия проект Да, България е 7-ми януари в София. Това стана ясно на срещата на бившия правосъден министър Христо Иванов и тенис легендата Мануела Малеева с българи живеещи извън страната в НДК.

Литературен клуб „Перото“ в София се оказа тесен за над 300 души, дошли да разберат повече за „Движение Да, България“. Повече от 10 хиляди души следиха събитието онлайн.

„Направо невероятно е, че това, което стартираме само преди две седмици, ще отключи тази енергия, която виждам днес. Вярвам, че човешкият капитал е най-големият потенциал на България и след срещата съм още по-уверен в това.“, каза Христо Иванов.

От екипа на „Да, България“ цитираха информация за подкрепата, която движението получава от стартирането си преди три седмици до момента: над 50 хиляди лева парични дарения от повече от 350 индивидуални дарители, 13 хиляди последователи в социалните мрежи и над 3 хиляди регистрирани съмишленици на сайта – безпрецедентна до този момент гражданска подкрепа към стартиращ политически субект.

Легендарната българска тенисистка Мануела Малеева стартира дискусията с призив към присъстващите да се политизират:

"Преди две-три седмици Христо дойде при мен и ми каза: „Решил съм да вляза в партийната борба“. Аз му отговорих, че много се радвам и че е било крайно време, а той ми отвърна: „Не се радвай толкова, и ти влизаш с мен.“ Така разбрах, че нямам избор. Подкрепата, която получаваме, ни дава страшно много кураж и се надяваме това да ни сплотява още повече."


На въпроси за евентуални коалиции, Иванов бе категоричен:

“Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни."

Иванов разказа, че най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия съвсем не е здрава.

“Единственото, което я крепи, е нейната безалтернативност, затова аз вярвам, че тя ще се срине при един по-непримирим натиск, какъвто планираме да окажем”.

Бившият правосъден министър подчерта, че залага на силна антикорупционна програма, която ще включва идеята за лустрация от второ поколение.

"Промените в съдебната система, в конституцията не са отвлечени неща. Когато хората са обречени на унизително безправие, това е конкретен, а не отвлечен разговор. Имаме изключително подробна антикорупционна програма, която ще изложим писмено. Тя ще включва идеята за лустрация, при това лустрация от второ поколение, защото ние се намираме вече 30 години по-късно и много неща вече са се случили", заяви Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12455

20

merypoup

30.12 2016 в 16:53

Те такива сбирки на българите живеещи в чужбина вече сме ги гледали. Българският Великден ни докара най-умните и крадливи юпита. Много бързо забравихме и Милен Велчев и Николай Василев и Качакова и много други.
А относно лустрацията второ поколение...опасявам се, че половината учредители на новата партия ще трябва да се самолустрират преди още да са се регистрирали ;)

17898

18

кикимора

30.12 2016 в 16:25

Опитваме се да си спомним една полезна стъпка в Ристювото министерстване и няма и няма.
Извън него, само радански къчове и фишеци платени от четвъртия дебел - Прокопиев
С тенденцията - днес Ристо Ибанов се оригна, редакцията успешно прокарва повръщателни позивни във всички читатели.

12385

17

Ivansti

30.12 2016 в 15:45

А Цонева и Генов къде са били?

12014

16

ognian123

30.12 2016 в 14:58

Един файтон хора,а се нахвърляте срещу тях сякаш са ви изяли десерта.Радан и той бил никой,а само него плюете.

21061

12

рамбо

30.12 2016 в 14:10

Интересно наш Ристю какво предлага да правим с Боко, Цвъко,Лилито, мама Цецка и пр.комунисти 2-ро поколение? Ще ги лустрира ли? Само да обележим , че в последните 2-3 избори все се намираха такива, дето искат да вкарват Борисов в затвора, а после точно те му ставаха патерици. Защо ли си мисля, че целта на тоя брадат неуспял адвокат и провален министър е точно такава.Плюс да се докопа до заветните 1%, което му дава държавна субсидия за партията.Това последното е умно, тъй като доларите от Америка за България може да намалеят при идването на Тръмп