Гражданският съвет към РБ става неправителствена организация

OFFNews 10 март 2016 в 18:08 3850 8

Гражданският съвет на Реформаторския блок обмисля да стане неправителствена организация.

25-те първоначални членове на Гражданският съвет са запознати с предложението. Повече от половината от тях застават зад идеята Съвета да прерасне в някакъв вид формация. Разногласия обаче има дали това да бъде именно НПО. Разговори по темата обаче не са водени с партиите в Блока, научи OFFNews.

Въпреки това работата по създаването на НПО-то вече е започнала. Тя обаче е в начален стадий и още няма единно решение колко ще са председателите и кои ще са те. Част от членовете на органа смятат, че не е редно да има един ясно изразен шеф.

Според част от партиите в РБ, сред които ДБГ, Гражданският съвет в момента е нелегитимен орган в Блока и именно това е една от причините да се търси прерастването му в някакъв вид организация. Желаещите ГС да прерасне в неправителствена организация не искат да напускат формацията, а дори мислят да се върнат към първоначалните идеи на РБ - взаимодействие с граждани. Не е изключено обаче, ако след време ГС да "заживее собствен живот".

"Гражданският съвет беше лепилото което слепи петте партии при създаването на РБ и сега е време още веднъж да върне Блока към първоначалните му ценности", каза депутатът от гражданската квота на Реофматорите Гроздан Караджов.

Петър Славов, който също е от гражданската квота, пък коментира, че депутатите от гражданската квота са доказали, че могат да работят с гражданите и други неправителствени организации и че ГС трябва да продължи да работи в тази посока. Той също подчерта, че РБ трябва да се върне към първоначалните си идеи и програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови