"Глас народен" иска вето върху Закона за движение на пътищата

OFFNews 18 май 2015 в 12:35 4846 3

Снимка пресцентър

Партията "Глас народен" се противопостави на скандалните промени, приети на 7 май  в Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата регламентират дейността от синя и зелена зона в столицата като търговска.

В писмо изпратено до Президента Росен Плевнелиев партията настоява за връщане на Закона за изменение и допълнение в ЗДвП в Народното събрание, за повторно обсъждане и гласуване на приетите нови текстове. Това става чрез промяна в чл. 99, ал. 3 от ЗЗвП, където думата “такса” се заменя с “цена”.

"Предложението подкрепено от депутатите от ГЕРБ, РБ и ДПС дава възможност на търговски дружества да събират сумите за платено паркиране в София, за сметка на публична общинска собственост, като така ще изтичат и средства от общинските бюджети", алармират от партията. 

“В момента таксите от паркирането се събират от общински фирми, което според Софийския административен съд е неправомерно. Освен това местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговски фирми. За столицата това е Центърът за градска мобилност. С промяната на думата "такса" с "цена", това ще отпадне”, се казва в писмото. От "Глас Народен" считат, че ако Законът остане в този вид, улиците ще бъдат узаконени като паркинги и така ще се даде възможност парите от платеното паркиране да бъдат събирани от търговски дружества и няма да отиват в общинския бюджет.

В Закона за местни данъци и такси е предвидено, че таксата трябва да постъпва в бюджета на общината, и че тя трябва да съответства на размера на направените разходи. Синята и зелената зона не са паркинги, а административни правила, режим на зоните за почасово платено паркиране. Това не е търговска дейност, а се прави с цел регулиране и облекчаване на трафика и организацията на движението в центъра на града. Тези административни правила, дават правомощия на общинските съвети да определят размера на таксите, а така също и да ги съобразят с особеностите на инфраструктурата и на различни групи от хора, в това число и тези в неравностойно положение. “Необходимо е приемане на нова и прецизна нормативна регулация, както и отстраняване на всички оспорвани текстове, които към този момент пораждат категорично неодобрение и обществено напрежение, и са предпоставка за нови корупционни практики, се казва още в писмото.

Ето и писмото на председателя на партията Светослав Витков до президента Росен Плевнелиев:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С настоящото писмо се обръщаме към Вас, по молба на множество граждани, наши членове и симпатизанти, да упражните правомощията си регламентирани в чл.101 от Конституцията на Република България, за да върнете в парламента за повторно обсъждане и гласуване на приетите нови текстове в Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, приет на 07 май 2015г. от НС.
Искаме да наложите отлагателно вето върху промените в този закон в частта на скандалната промяна в чл.99 ал.3 от ЗДвП, където думата "такса" се заменя с думата "цена".
В Закона за местни данъци и такси е предвидено, че таксата трябва да постъпва в бюджета на общината, и че тя трябва да съответства на размера на направените разходи. Синята и зелената зона не са паркинги, а административни правила, режим на зоните за почасово платено паркиране. Това не е търговска дейност, а се прави с цел регулиране и облекчаване на трафика и организацията на движението в центъра на града и т.н. Тези административни правила, дават правомощия на общинските съвети да определят размера на таксите, а така също и да ги съобразят с особеностите на инфраструктурата и на различни групи от хора, в това число и тези в неравностойно положение.
С тази промяна се лишават и гражданите от правото да обжалват административните актовете по този административен режим пред компетентните съдилища. Така променен, законът регламентира тази дейност като търговска, заменяйки думата „такса” с „цена” и по този начин, се дава възможност на търговски дружества да събират сумите за платено паркиране, за сметка на публична общинска собственост, като с това ще изтичат и средства от общинските бюджети.
В момента таксите от паркирането се събират от общински фирми, което според Софийския административен съд е неправомерно. Освен това местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговски фирми. За столицата това е Центърът за градска мобилност. С промяната на "такса" с "цена" това ще отпадне. Ако остане порочната практика "приемане на цена", улиците ще бъдат узаконени като паркинг, а те не са паркинги, защото улиците имат и социални функции, и не са направени за търговска дейност. От паркингите може да се печели, но не и от улиците.
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Като политически субект, изразяващ интересите на своите членове и симпатизанти, ПП Глас Народен ще разчита на Вашата незабавна реакция да върнете за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Необходимо е приемане на нова и прецизна нормативна регулация, както и отстраняване на всички оспорвани текстове, които към този момент пораждат категорично неодобрение и обществено напрежение, и са предпоставка за нови корупционни практики.

Като представям на вниманието Ви този въпрос, разчитам на Вашата незабавна и справедлива намеса, като държавен глава, в очакване на отговор и арбитражна активност, оставам

С уважение, Светослав Витков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!