Герджиков не изключи "спирала от избори" и вероятен нов служебен кабинет

Ако няма правителство след изборите, служебният кабинет ще излъчи еврокомисар

OFFNews 01 март 2017 в 12:15 5918 2

Герджиков очаква

Служебният кабинет ще има живот два месеца и половина или три месеца, като не е изключено да не бъде съставен кабинет след изборите. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков на брифинг след заседание на Министерския съвет. Той обясни, че с оглед на прогнозните резултати, не изключва да се влезе в "спирала" от избори. "Но независимо от това ние ще изпълняваме докрай нашите задължения, освен ако президентът Радев не реши да назначи нов служебен кабинет", каза Герджиков.

Служебният премиер не смята, че има основание изборите да бъдат касирани заради провала на машинното гласуване. „За да бъдат касирани едни избори, трябва да се установи, че българските граждани не са упражнили правото си на глас и те на са били по правилата, честни и свободни“, обясни премиерът.

По думите му правителството е било поставено пред свършен факт с приемането на машинното гласуване в последните месеци на парламента. Това е било причина да не може да се организира обществена поръчка, „която да бъде с положителен резултат“.

Той обясни, че няма да се изненада, ако изборните резултати бъдат атакувани, но Конституционният съд е този, който трябва да реши дали е имало нарушение на изборните правила.

По отношение на кадровите промени в изпълнителната власт, той обясни, че не става въпрос за реваншизъм. Той даде пример със служебното правителство на Стефан Софиянски през 1997 година, когато са били сменени всички областни управители. „Ние все пак оставихме седем или осем, тези, които са работили по наша информация най-добре през годините“, обясни той.

Ако след изборите не бъде съставен кабинет, служеното правителство ще излъчи кандидат за еврокомисар, обясни Герджиков. "Защото продължаването на времето България да бъде без еврокомисар, не е добре за страната", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

01.03 2017 в 13:07

"Защото продължаването на времето България да бъде без еврокомисар, не е добре за страната"

Добре де, а този дето е номинирал онази пача, дето си вдигна дърмите, буквално се е дно каза "Fuck the eu" и си би камшика към по-добра и топла службица, за да не я разследват и съдят... Той ще понесе ли някаква отговорност?
Кой назначи псевдобългарката за български еврокомисар? КОЙ?
Кой ще поеме политическата отговорност за този резил?

16008

1

Nik68

01.03 2017 в 13:04

Неуважаемия г-н професор вместо да ръси мозък, да се беше понапънал да направи нещо по повод мащинното гласуване, вместо да се обяснява как не било нутолкова важно, как някъде вече се отказвали от него. Работата му не е да уволнява и назначава, а да организира изборите, а точно в това тотално се проваля засега. Има още време да ни се обяснява и да се окаже, че не му е по мярка организацията. А останалото са нещастни оправдания на дребен човечец, който знае че прави нещо нередно, но се е ангажирал да е кукла на конци.