Герджиков нахока БСП: От партиен егоизъм не пускали Деница Златева в кабинета "Борисов"

OFFNews 27 април 2017 в 11:21 5772 5

Снимка Нова тв

Проф. Огнян Герджиков

Борисов настойчиво е канил служебният вицепремиер по европредседателството Деница Златева (БСП) да продължи работата си и в следващия кабинет. Заради "партиен егоизъм" обаче БСП не я пускала. 

Това разкри в интервю за "Здравей, България" служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков. Правейки равносметка на мандата си, той вметна, че са кабинетът му е наваксал известно изоставане с подготовката за председателството на Европейския съвет, което ни предстои догодина. 

"Тя няма да може да продължи, по всяка вероятност, поради този партиен егоизъм. Това нещо аз дълбоко не го разбирам. Това е просто вторачване в собствения партиен интерес и загърбване на националния интерес. Това е жената-капитал, човек много качествен. Ще дойде някой друг. Той може също да е качествен, но докато влезе в играта, ще се загубят месец-два", заяви Герджиков.

Той допълни, че служебният външен министър Ради Найденов е също високо оценен от Бойко Борисов, но не посочи дали към него е отправяна показа да остане в новия кабинет. Преди да оглави Външно министерство, Найденов бе посланик в Германия.

Уседналост или не

Проф. Герджиков коментира, че в предложението на Министерството на правосъдието за уседналост при избори и ограничаване на вота в чужбина има "рационално зърно", но идеята е била прибързано представена. Било редно да се мине през широко обществено обсъждане. 

"Фиксирането върху идеята за 3 месеца уседналост - не се прави така. Такива въпроси се поставят на широко обществено обсъждане, защото се фетишизира правото на гласуване на хора, които са скъсали изобщо с България, които плащат данъците си на друго място, и които имат страната ни само за туристическа дестинация. Не смятам, че е редно тези хора да решават как ще се управлява страната ни”, смята той. Служебният премиер уточни, че говори за българите във всички страни, а не в конкретна, например в Турция.

Неграмотните да не гласуват

Същевременно Герджиков се изказа срещу правото на вот на онези наши сънародници, у нас и в чужбина, които не знаят български.

"Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват. За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят кой да управлява държавата. Те са нарушители на Конституцията ни, където е указано, че българският език е задължителен", категоричен бе служебният премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

7

ELPIDA

27.04 2017 в 15:03

"...Драскате напосоки, вместо да седнете и да прочетете 2-3 смислени книжки."

Ееее, ама на "Вожда" не може да се противоречи.
Има само една - "Винету"

42249

4

Denis Rizanov

27.04 2017 в 12:59

"Всички лъжете как смееш да говориш срещу великия православен комунизъм !!! Ти си родоотстъпник! "

Още един "похитен" от лейчо. Абе поне правете разлика бе. Комунизма като доктрина отрича религиите. Вие сте ебати гейтаците всичките. Драскате напосоки, вместо да седнете и да прочетете 2-3 смислени книжки.
:)))

42249

3

Denis Rizanov

27.04 2017 в 12:56

Неграмотните да не гласуват

и тези, които не са си платили данъците - също! Без значение дали са грамотни или неграмотни.