Галъп: Мнозинството българи искат ревизия и промяна

OFFNews 17 февруари 2017 в 14:29 4146 1

Ревизия и промяна искат мнозинството българи, масово се одобряват нови лица и идеи в партийните програми. 

Това показва поредният експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 13 и 14 февруари сред 808 души в цялата страна и финансиран със собствени средства.

67,8% от българите смятат, че служебното правителство трябва да промени начина, по който се управляваше България досега. На противоположното мнение са 26,2%, а останалите се затрудняват да отговорят. 

Отстраняването на отговорни лица в пътната агенция, ревизиите в железниците и в образованието събират около и над 90% подкрепа. 

70,6% одобряват подготвяната отмяна на практиката на пръстовите отпечатъци в здравеопазването, а 23,3 % не я одобряват. Мнозинство от 57,1% одобрява и смяната на областните управители, макар че този въпрос закономерно събужда и по-сериозна опозиция от 30,6 на сто. 

Засилено е и търсенето на всякакво ново политическо съдържание – фигури и идеи. Мнозинство от 54% подкрепя новото звучене в програмата на ГЕРБ. Още по-големи мнозинства от 70% одобряват новите лица в листите на БСП и те се ползват с високо доверие. Засега изглежда, че това допълнително помага на БСП да се утвърди.

Всички по-популярни обещания на партиите от последните дни се възприемат добре от българите – особено ако във въпроса не се споменава коя партия е направила съответното обещание. 82% харесват увеличение на данъка на най-богатите хора, 90% пък окуражават идеята за увеличаване на учителските заплати, 89% харесват идеята за фонд, който да стимулира индустрията и т.н.

Почти никой не смята, че е лошо за страната да се увеличат минималните заплати и пенсиите. Очевидно, малцина са онези, които се питат откъде биха дошли пари, а обществото живее с ясното съзнание, че заслужава повече. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

1

Nik68

17.02 2017 в 15:33

Абе какво го увъртате вие статистици ли сте или политически подлоги. Питайте хората за кого бихте гласували, ако изборите са днес. И изкарайте резултати. Какви са тия тъпотии, одобрявате ли новите лица на БСП. Искате ли промяна. Не искате ли Борисов на власт. Някой друг предизборен слоган на БСП, защо не оформите като въпрос. И още един въпрос да ви подскажа - одобрявате ли напъните на Герджиков да се снима с Гр. Димитров. Може да пробвате и харесвате ли първата дама или само тоалетчетата й. Шайка клакьори, нескопосани.