ГЕРБ внася мажоритарния вот от референдума на Слави (снимки)

С ясното съзнание, че патриотите са против и промените няма да минат

Антония Чорева 10 май 2017 в 10:32 8027 5

Снимка Сергей Антонов

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изменение на Изборния кодекс, който е съобразен с волята на народа, изразена на референдума на Слави Трифонов, а именно въвеждане на мажоритарна система за гласуване на избори.

Вече втора седмица шоуменът Слави Трифонов протестира пред парламента - в работни и в почивни дни, за да покаже, че иска депутатите да внесат промените, свързани с въвеждане на мажоритарния вот.

"В законопроекта, който ще внесем след минути, сме изпълнили на 100% волята на българския избирател. Развили сме предложенията така, както са били поставени въпросите на референдума. Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той уточни, че в промените е предвидена и обещаната от тях субсидия за партиите, която да стане 1 лев. В момента субсидията на партиите е 11 лева на получен глас.

Предвидена е и районна избирателна комисия, която ще се състои от 13 члена. В предложението влизат и предвидените промени за гласуване е чужбина - извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната.

С ясното съзнание, че техният коалиционен партньор Обединени патриоти - са против тези промени, ГЕРБ все пак смятат, че са длъжни да изпълнят волята на народа. 

"Това е нашият работодател и ние сме длъжни да изпълним волята му и да бъдем искрени към него", каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той все пак уточни, че с Обединени патриоти имат разминавания по темата, но тя е обсъждана още по време на преговорите за кабинет и още тогава е уточнено, че въпреки разногласията мажоритарният вот ще бъде внесен за разглеждане и обсъждане. "Това не е проблем за коалицията и управлението", категоричен беше Цветанов. 

Минути след това Цветанов и Данаил Кирилов внесоха първия законопроект на 44 Народно събрание. 

Той уточни, че следващият законопроект, който ГЕРБ ще внесе, е Законът за концесиите, за който Европейската комисия ни готви наказателна процедура, тъй като върху закона бе наложено вето от президента Румен Радев. Днес и утре Законът за концесиите ще бъде обсъден с Патриотите, а след това внесен в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

6

Denis Rizanov

11.05 2017 в 08:15

Защото... мажоритарния вот в два тура работи изцяло и само в полза на големите играчи. А тези са усвоили в пипалата си ЦЯЛАТА ВЪЗМОЖНА ВЛАСТ В СТРАНАТА! Затова.
С други думи да го внесат те ситуация за тях става win-win на квадрат. Хем "волята на народа" нали, хем "референдума", хем ако го приемат в този му вид си осигуряват предимство регламентирано със закон за изборите.
А ако те правят и разделението на 240 едномандатни райони ситуацията става умопомрачаваща.

29216

4

Лопе де Вега

10.05 2017 в 14:12

Еми аз ви разправях...

Поздрав!

14469

3

случайно прочетох

10.05 2017 в 11:54

Няма да се изненадам, ако тази тъпотия мине, защото е в полза на парламентарно представените партии.

63994

1

Red or Dead

10.05 2017 в 10:38

Хахахаааа....“угоди“...каква хубава българска дума.....жалко, че в случая няма никакво покритие!
Просто ГРОБАДЖИИТЕ в случая отново пускат матрЯла по пързалката...
Апропо, очаквам да бъдат така услужливи и по ДРУГИТЕ точки от РЕФЕРНДУМА.....особено по точката с парите за партиите......

А, за малко да забравя......ОСТАВКА!!!БОКЛУЦИ!!!