ГЕРБ иска от Орешарски по-ясна позиция за Украйна

Нели Чолашка 05 март 2014 в 11:59 2609 1

Депутатите от ГЕРБ.

Само управление, което e загърбило основните демократични ценности, може да си позволи в ситуация като днешната да няма ясна политическа позиция. За съжаление това е днешното българско управляващо мнозинство.

Това обяви от името на ГЕРБ Джема Грозданова. Тя прочете преработената декларация на партията за кризата в Украйна, която парламентът и днес няма да приеме. 

Декларацията осъжда агресивното поведение на руските власти и незачитането на суверенитета на една независима държава. 

Според ГЕРБ премиерът Пламен Орешарски е заявил вчера след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет само безучастен мониторинг на случващото се.

Мониторингът не е политическо решение, а е задължение на управляващите, обяви Грозданова.

Ние питаме има ли зависимост на политиците от БСП, ДПС и "Атака" от външни за страната ни интереси, допълни тя.

Те настояват Орешарски да заяви ясна и категорична позиция на България, която той ще отстоява на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Искаме премиерът и външният министър да преговарят за помощ и съдействие от Европейските страни в случай на икономически последствия, обявиха още от ГЕРБ.

Джема Грозданова не каза ясно дали ГЕРБ подкрепя предложението на "Атака" за пълен неутралитет на България при евентуални хвоенни действия в Украйна с мотива, че не се е запознала с предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови