ГЕРБ: България да си произведе сама машините за гласуване

OFFNews 01 февруари 2017 в 18:30 4731 6

България трябва сама да си произведе машините за гласуване, а не да ги наема, за да уважава себе си като държава. Това може да стане със сътрудничеството на БАН и разходът за изработка ще излезе близо до цената, на която ще ги наемем.

Това каза бившият вицепремиер Томислав Дончев в предаването „Лице в лице” по бТВ. Той уточни, че наемът на една машина е към 1500 лв., устройствата се наемат от фирми. Наемът за тези машини ще бъде между 20 и 30 милиона, стана ясно още от думите на Дончев. Ако ЦИК, която трябва да купи или наеме машините, беше поискала пари от МС, ние щяхме да осигурим, допълни той.

Машините се наемат за няколко дни, не за месеци и трябва е ясна точната дата, каза още Дончев.

Относно програмата за управление, върху която работят от партия ГЕРБ, Томислав Дончев разкри, че тя е в стил „суров реализъм” – неща, които могат едно към едно да се случат. По думите му обаче още е рано да се коментира, когато бъде готов документът, той ще бъде представен.

Решението на ВАС за машинното гласуване не е изненадващо, тъй като решението на ЦИК беше противозаконно. Тук стои въпросът, ако не се подсигури машина във всяка една секция - това основание ли е за касиране на изборите, заяви от своя страна бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. По думите му това може да се превърне в политическа криза.

На въпроса дали хората ще могат да се справят с машинното гласуване, Тренчев каза, че не трябва да подценяваме българския избирател. „Той е интелигентен човек, боравещ с техника. 80% вече са със смартфони, а гласуването отнема 20 секунди”, обясни Тренчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

6

neverland

03.02 2017 в 13:13

е това да не е бюро, та да го избичим за 30 мин

23293

5

Стефан

01.02 2017 в 23:30

Да, а тоя очевидно е клиничен случай.
Бате, я като един истински Гоуем Ръковотеу, дето ги разбира производствените въпроси, да обадиш за колко време се проектира такова нещо. А за колко се пуска в серийно производство?
Верно идиот.

20696

4

Новак

01.02 2017 в 21:47

Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Боко, Дончев. Този суяк изглеждаше свестен, а то и той излезе гербераско келеме. С какви очи излиза да говори за това и да дава акъл като за две години нищо не е направил. Тези идиоти се готвят най-нагло да фалшифицират изборите. Ако поне малко сме запазили чувство за самосъхранение тези трябва да бъдат изметени завинаги.

23293

3

Стефан

01.02 2017 в 21:15

Мъжки, ми що не ги произведе бе? Откак е написан закона за машините, и докото потрябваха, ти не беше прост гражданин, ми вицепремиер. Хега кво, играеш опозиция на правителството на Борисов ли? Или не знаеше за закона?
На това му казват гьонсуратлък.

42249

2

Denis Rizanov

01.02 2017 в 20:03

1. Не вярвам на нито едно електронно преброяване.
2. Какво значи да осигури, след като не е задължително? Какво, в секцията ще има машина, която никой няма да ползва?!
3. Наистина истерията с това "машинно гласуване" е с цел конструиране на последваща теза за "нарушен и опорочен изборен процес".
"конгресмените" от 2-ри февруари само се чудят патаклами да вдигат уплашени от задаващия се катастрофален за тях резултат.