Фори Светулката ще бди за "България без цензура"

OFFNews 03 ноември 2013 в 19:40 10372 24

Отец Христофор Събев на протест на опозиционните сили през 1990-те
Отец Христофор Събев на протест на опозиционните сили през 1990-те

 

Едно от знаковите лица на демократичните сили в първите години след падането на тоталитарния режим - отец Христофор Събев, започва поредица от бдения в подкрепа на инициативата на Николай Бареков "България без цензура".

Отец Събев, който придоби популярност през '90-те години с прозвището Фори Светулката, има намерение да поднови нощните бдения, които водеше за единение на нацията и духовно възкресение на България в годините след 1989 година. 

Днес той оглави бдение след шествието на "България без цензура. 

В свое интервю за сайта "Всеки ден" през май Събев е категоричен, че българите трябва да бойкотират политиците и изборите. "И ми си ще българинът да бойкотира изборите и да не ходи да гласува. Иначе няма начин да се разделим със сегашната политическа класа, която като тумор се е разпростряла над народа. Тя е нахален рак в мозъка на българите, който не ни дава да дишаме. Политическата каста си играе на конфронтация пред хората, а всъщност всички партии си пият заедно кафето и питието. Нека българският народ си отвори очите, а не да живее в заблуждение", казва отец Събев. 

Преди да стане духовник, Христофор Събев е завършил специалност атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски" и става учител по физика. Работил е в станцията за космическо лъчение на връх Мусала и на Тяншанската високопланинска станция – Алма Ати в Казахстан.

През 1980 г. се разделя с учителската професия и приема монашеството в Арабаконашкия манастир "Св. Богородица". През 1985 г. завършва задочно Духовната академия в София. В периода 1988 - 1989 г. лежи в затвора заради дисидентска дейност, а през 1989 г. става един от съоснователите на СДС. През 1990 - 1992 г. е депутат в 36-ото Народно събрание от листата на СДС.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!