Евентуалният премиер няма да е председател на партия

Владимир Йончев 19 декември 2016 в 18:32 6141 4

Снимка Сергей Антонов

Ако изобщо има кабинет, повечето от министрите на Борисов ще запазят постовете си.

Ако изобщо се стигне до ново правителство, евентуалният премиер няма да бъде председател на партия, казаха за OFFNews хора, запознати с преговорите между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които текат от днес.

Това е единствената сигурна формулировка след изявлението на Цветан Цветанов, че новият премиер трябва да бъде излъчен от реформаторите, но одобрен от ГЕРБ.

Така приетата формулировка автоматично изключва от вариантите за поста Меглена Кунева и Божидар Лукарски.

Още сме много далече от обсъждането на конкретна кандидатура. Но имена като Петър Стоянов и Надежда Нейнски, които се спрягат по медиите, звучат много далеч от нагласите, коментира източникът ни.

Логиката, по която се водят преговорите, е преглед на споразумението, сключено между ГЕРБ и РБ при формирането на кабинета на Бойко Борисов. Днес двете страни са установили, че то е изпълнено наполовина. Реформаторите настояват да се изпълни и другата половина от вече приетите в началото на мандата цели. Те са казали, че това няма как да стане, ако правителството има за цел само да приеме нов Изборен кодекс и са заявили, че са съгласни на ново правителство, само ако то си постави за цел да довърши целия мандат на парламента, от който остават повече от година и половина.

Проблемен момент в преговорите е искането на Патриотичния фронт за 300 лева минимална пенсия. Освен това РБ не са склонни да гласуват за обещаните от Бойко Борисов мажоритарни избори, а от своя страна твърдо настояват за приемането на Антикорупционния закон, който среща съпротива и от ГЕРБ, и от Патриотичния фронт.

Позицията на Патриотичния фронт също била неясна. Докато Валери Симеонов бил готов на всичко, за да се състави правителство, Красимир Каракачанов бил далеч по-резервиран и изглеждало, че изобщо не вярва в шансовете това да стане.

Въпреки всички тези неща, настройката сред преговарящите е да положат усилие да съставят правителство, коментира източникът ни.

Най-вероятно в кабинета, ако изобщо го има, ще влязат повечето от сегашните министри. Сред тях вероятно няма да са Томислав Дончев и Владислав Горанов. Горанов публично обяви, че няма да участва в кабинет, чийто премиер не е Бойко Борисов. Според участници в преговорите подобна е позицията и на Томислав Дончев, макар че той не я е изразявал публично досега.

До определянето на конкретните министри обаче има още време. Планът на преговарящите е до утре вечерта да са избистрили коалиционното споразумение. Ако това се случи, утре вечер ще има заседание, на което ще се обсъжда името на премиера. Ако се достигне до съгласие, в сряда или в краен случай в четвъртък на президента Плевнелиев ще бъде връчена папка само с името на избрания министър-председател, а едва след това, ще започнат преговорите за конкретните постове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

4

aviatora

19.12 2016 в 21:48

На вас изроди корумпирани само народа ще ви оправи и то в най-скоро време!

11995

2

Dimitar Simov, MD

19.12 2016 в 21:17

Що не сложат орешарски и да приключваме?