"Електронният вот ще върне българите зад граница в обществения ни живот"

OFFNews 02 октомври 2015 в 19:06 3565 14

Огнян Минчев

"Електронното гласуване е един важен въпрос. Аргументите "за" са свързани с обстоятелството, че с електронно гласуване или с гласуване по интернет тази много голяма общност от 2 млн. българи в чужбина ще може да гласува и да се завърне в българския обществен живот", заяви политологът Огнян Минчев пред bTV.

"Ние имаме нужда от тяхното завръщане в българския обществен живот, защото виждате с намаляването на населението, излизането от страната на активните, образовани хора и.т.н, ерозира и самата структура на политическия живот в България. Така че, ако тези хора се завърнат с правото си да гласуват, с участието си, макар и дистанционно, това ще е от полза за нас", добави Минчев.

Политологът изтъкна като много важно гражданите да дадат вота си на референдума, като освен "за" електронното гласуване изтъкна и аргумент "против".

"Основен аргумент "против" електронното гласуване е наистина ли, ако хората гласуват по интернет, гаранцията за тайна на техния вот ще бъде съхранена."

"Трябва да се участва в референдума най-малко поради две причини. Първо, общата причина е свързана с това, че когато има референдум и гражданите не му обърнат внимание, те не загърбват само темата на референдума, но и по-един специфичен начин ерозират самата легитимност на инструмента референдум. Имахме само още един референдум в най-новата българска политическа история преди две години за Белене. Малко повече от 20% гласуваха на този референдум. Сега ми се иска колкото се може повече българи да изразят мнението си по въпроса за електронния вот, включително и защото референдумът трябва да бъде утвърден като средство, чрез което се управлява страната с пряката воля на гражданите", каза Огнян Минчев.

На въпрос дали според него хората ще се справят с вота на 25 октомври и с многото бюлетини, Минчев отговори:

"Разбира се, че може да има куриози, но това не отменя ползата от преференциалния вот. Тя е много очевидна. Но същевременно бих искал да кажа, че обвързването на референдума с тези местни избори е в известен смисъл неблагоприятно тъй като на местни избори тенденцията е да гласуват по-малко избиратели отколкото на парламентарни и президентски избори и въпреки това бих искал да призова всички български граждани, които ще отидат да изразят волята си, да не подминават бюлетината на референдума. В българския обществен живот много малко се говори за този референдум. Много малко гражданите могат да се информират за това каква е ползата и какъв е смисълът да кажеш да или не на електронното гласуване."

Запитан какво мисли за нашумелия казус с изпяването на песента за Райна Попгеоргиева на турски, Минчев заяви, че скандалът с песента е демонстрация на арогантност. По думите на политолога това е един много непочтен начин да се циментират двата електората по етнически признак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!