"Екзакта": Месец преди изборите ГЕРБ е първа сила, следвана от БСП и РБ

OFFNews 27 септември 2016 в 11:02 6272 5

Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември 2016 г., цитирани от "Фокус".

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%, а Реформаторския блок са трети с 6%. ДПС и Патриотичният фронт са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели. С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември.

За 61 % от българите предстоящите президентски избори са много важни за страната. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ. Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях. Това не дава основание за особен оптимизъм, че на вота ще се явят голяма част от българските избиратели. 

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е около 51 %. Готовността да се гласува в момента е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване. От изследванията на „Екзакта” през последните два месеца е видно, че хората в малка степен са запознати с нововъведенията в изборното законодателство. Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно (президентски избори и референдум). Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

43% от социалистите одобряват решението на Корнелия Нинова да прекрати преговорите с АБВ за обща кандидатура на президентските избори. Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35% (измерен в период, в който той не е номиниран за президент), следван от Татяна Дончева с одобрение от 27% и генерал Румен Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от кандидата на БСП.

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на РБ. Красимир Каракачанов е одобряван от 33% от българите. В качеството си на кандидат за президент Каракачанов е одобряван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на "Атака".

48% от българите одобряват работата на премиера Бойко Борисов, показва още изследването. През последните шест месеца се регистрира стабилизация и дори леко покачване на одобрението към основните държавни институции и водещите политици. Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%.

75% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. Одобрението и неодобрението към правителството е изравнено сред избирателите на РБ. Сред привържениците на останалите партии неодобрението доминира.

На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността както в национален, така и в личен план, расте респектът към силовите ведомства – полиция и армия.

Съдът за пореден път е институцията с най-ниско одобрение.

Най-одобряваните министри от кабинета са Лиляна Павлова (с 47% одобрение), Томислав Дончев (с 42% одобрение) и Вежди Рашидов (с 40% одобрение).

Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември включва следните имена:
• Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение;
• Кристалина Георгиева – с 53% одобрение;
• Бойко Борисов – с 48% одобрение;
• Лиляна Павлова – с 47% одобрение;
• Мая Манолова – с 43% одобрение;
• Томислав Дончев –с 42% одобрение;
• Вежди Рашидов – с 40% одобрение;
• Красен Кралев – с 39% одобрение;
• Ивайло Калфин – с 35% одобрение;
• Красимир Каракачанов – с 33% одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

6

Новак

27.09 2016 в 12:30

Както писах преди време, Боко, ЦвЦв и компания нямат нужда от личност, визия, стратегия и т.н. Те вече са написали изборните протоколи и сега чрез няколко "социологически" агенции започнаха да ни съобщават "резултатите". Бъдете сигурни, че процентите на изборите ще са точно тези. Затова и няма кандидат на ГЕРБ - няма значение кой ще бъде. Най-накрая ще хванат някоя пинка за ушите - справка Плевнелиев.

10952

4

Мойри

27.09 2016 в 11:59

С ГЕРБ, БСП и ДПС няма как да има нещо ново. Колко време трябва да мине, за да се усети?

17439

2

мнение от IP

27.09 2016 в 11:21

Пак не ми е ясно какво мислят едни 40%, както винаги...Тъжна картинка сме. И безнадеждна.