Десните разделени и пред жертвите на комунизма (галерия)

OFFNews 01 февруари 2017 в 15:50 8521 27

Снимка БГНЕС

Днес е Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

Пред параклиса и черната стена с имената на загиналите до НДК политици, граждани и пряко репресирани от комунизма, поднесоха цветя.

Не остана незабелязано, че десните партии, които се разделиха на три в навечерието на изборите, бяха разделени и днес. Венците и цветята си те поднесоха един по един в различни часове.

Първи пред паметника на загиналите от комунистическия режим се явиха реформаторите.

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски коментира, че зверствата на комунизма никога не трябва да се повтарят, нито в България, нито в Европа, нито където и да е по света. Ние искаме да прочетем страницата, преди да я затворим, защото наследниците на комунистическата партия искат тя да бъде затворена и да не се помни какво се е случило и то да не се повтаря. България е член на свободна Европа и на НАТО. Нашият цивилизационен избор и нашия национален интерес може да бъде реализиран единствено в рамките на една свободна общност, допълни той.

Зам.-председателят на СДС Румен Христов припомни, на тази дата през 1945г. е унищожен елитът на България.
Жеко Стоянов, репресиран от комунистическия режим, развълнуван сподели на какви зверства са подлагани в затворите. За съжаление през всичките тези години хората не бяха информирани какво се е случвало там. Комунистическият режим в България надмина по жестокост дори инквизицията и руските лагери. Никога не трябва да забравим мъката и страданията на стотици хиляди хора и не трябва да позволим тези зверства да се
повтарят, каза още той.

След тях официално на паметника минаха и ГЕРБ.

Бойко Борисов написа в профила си във "Фейсбук": „Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време. Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има“.

Пред паметника на жертвите на комунизма отделно минаха и представители на Нова република – Мартин Димитров, Методи Андреев, Петър Славов, които поднесоха венец и разговаряха с репресирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови