Десни партии се обявиха срещу избора на Пламен Георгиев за шеф на антикорупционната комисия

OFFNews 08 март 2018 в 08:47 4019 0

Десни партии се обявиха срещу избора на Пламен Георгиев за шеф на антикорупционната комисия

Няколко десни партии се обявиха срещу избирането на Пламен Георгиев за председател на новата антикорупционна комисия.

"Движение Да България“, „Демократи за силна България“, БЗНС, Зелените и ДЕОС декларират, че Георгиев е "политическа креатура", който е показал, че е лоялен на властта. Това създавало опасност от злоупотреби при новата комисия, която може да се превърне в инструмент за репресии спрямо неудобните, като в същото време ще бъдат прикривани престъпления на хора, близки до правителството.

Според изразената позиция, ако начело на новата комисия застане човек, който е доказал, че е политическа проекция на рушителите на българската държавност, Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта и чадър за нейните приятели. Тогава отговорността за всяко едно погазване или, още по-често, симулиране на законност, със зададена от горе користна цел, насочена срещу българските граждани и българския бизнес, ще тежи на съвестта на депутатите, подкрепили кандидатурата на Пламен Георгиев.

Той не трябва да бъде избран за Председател на КПКОНПИ, защото е политическа креатура и като прокурор и ръководител на КОНПИ с името му се свързват безпринципни и необосновани решения, се посочва в позицията:

Да напомним, че Пламен Георгиев като прокурор не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за „Софийски имоти“, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, както и при всички достатъчно сериозни данни за престъпления на високопоставени лица, следващи от подслушването на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Пламен Георгиев, като прокурор по последното дело, носи отговорност за унищожаването на записите от подслушването и превръщането им в годно доказателствено средство. Пламен Георгиев заемаше политическата длъжност на заместник – министър на правосъдието в периода 2011-2013, като отговаряше за затворите. Не на последно място, Пламен Георгиев като Председател на КОНПИ доказа, че може да насочва работата на институцията към разправа с политически неудобни лица (участвайки във войната на властта срещу свободата на медиите, атакувайки издателя на „Капитал“ и „Дневник“, и погазвайки влезли в сила съдебни решения), както и да я въздържа от действие, когато е налице съществен материален интерес (случаят с освобождаването на 23 милиона лева на подсъдимата за пране на пари Елизабет Елена вон Месинг).

В позицията се припомня още, че в последния доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка изрично е посочено, че „ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители“.

"Предизвестеният избор, какъвто е този на Пламен Георгиев, сам по себе си, е отрицание на всяка „открита“ и „прозрачна“ процедура. Неговото избиране няма да създаде обществено доверие, нито доверие от страна на държавните служители. Напротив, този избор ще затвърди убеждението, че институциите в България са превърнати в бухалки на завладяната държава", посочват партиите, подписали позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови