Депутат на Кунева: Кънев дезертира от успешния РБ, няма кой да го последва

Поне половината от ДСБ не иска да напуска управлението, смята Тренчев

OFFNews 08 февруари 2016 в 19:03 6124 14

Не виждам как ще изглежда новият проект на Кънев, не виждам и с кого ще го направи. Не виждам и кой ще тръгне след него, имайки предвид, че той дезертира от чисто нови начинания (бел.ред.- Реформаторския блок), които при това са успешни.

Това каза депутатът от ДБГ Антони Тренчев по повод новия десен проект на Радан Кънев.

"В рамките на 3 години това е третият нов проект на Радан Кънев", каза още той.

Тренчев обясни, че първият проект на Кънев е бил през 2013 година, когато е станал председател на ДСБ и това е било рестарт на партията. Вторият пък бил РБ, от който лидерът на ДСБ се отказал, защото не е станал безусловен лидер на формацията. Така се стигнало до последния проект на Кънев.

Депутатът каза още, че Кънев отдавна е загубил политическото му доверие заради "некохерентните му неща" и несъответствието между действие и говорене от страна на лидера на ДСБ. 

Тренчев каза още, че поне половината от структурите на ДСБ не искали да напускат нито РБ, нито управляващата коалиция. "Много интересен конгрес ще имат", каза той.

Според Тренчев РБ се дели на две групи: едната вярва, че "се случват реформи", макар и не толкова радикални, колкото им се иска, а другата смята, че това не е достатъчно да се остане в управлението.

От думите на Тренчев стана ясно, че противоречията и взаимните обвинения между подкрепящата властта АБВ и РБ, който е част от управлението, се задълбочават.

Депутатът от РБ коментира сутрешното обвинение на Румен Петков, че РБ са укрили 90 707 лв. Той е категоричен, че става дума за грешка при попълването на документите и няма причина за прокурорска проверка. По думите му при превод на пари от сметката на ДСБ в тази на РБ във формуляра за транзакцията била пропусната една нула, но това не е повод за прокурорска проверка. По думите му счетоводителят, които е допуснал грешката, ще си понесе отговорността.

"Петков прави внушения, че едва ли не сме укрили пари. Как превеждаш от банкова сметка на партия към тази на коалицията и това е укриване на доходи. Смехотворно е", каза депутатът.

Според Тренчев 17 депутати от АБВ са укрили част от собствеността си в данъчните си декларации. "Вие можете ли да забравите да си декларирате колата, апартамента, къщата, вилата, банковия си депозит. Очевидно няма как да забравите, това е съвсем друг вид нарушение, което буди подозрения и то основателни", обясни депутатът.

По думите му АБВ са се опитали да бламират избора на лидера на ДБГ Меглена Кунева за образователен министър, защото са знаели, че ако кандидатурата ѝ не бъде гласувана, тя ще си подаде оставката като вицепремиер. "Оставката ѝ беше в джоба, нямайте никакво съмнение. Ние всички ходим с оставките си в джобовете, този път освен метафорично, беше и буквално", добави Тренчев.

Според него между АБВ и РБ се е подновила "стара битка" след решението на партията на Първанов да не подкрепи кандидатурата на Кунева. "Те се опитват да правят политика в 21 век с ченгеджийски прийоми от средата на миналия век", коментира депутатът.

Той каза още, че АБВ извива ръцете на премиера Борисов, за да бъде Ирина Бокова българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

"Ние сме коалиция на малцинството, АБВ ги доведоха ГЕРБ. Ако обича мандатоносителят да вземе съответните мерки. Те (бел.ред.- АБВ) по много ключови неща не подкрепят кабинета и си играят някакви техни игрички. Аз се чудя на търпението на мандатоносителя", каза Тренчев по адрес на АБВ.

В неделя пред телевизия BiT бившият министър на образованието Тодор Танев намекна, че депутатите на Кунева Димитър Танев и Бойка Маринска са се намесвали в обществени поръчки в образованието. По думите му двамата често посещавали министерството.

Днес Тренчев коментира и тази информация, като заяви, че думите на бившия министър са извадени от контекста. "За мен сме в сферата на слуховете", каза депутатът и подчерта, че става дума за преекспониране от страна на медиите. Маринска и Танев говорили с ексминистъра и той обещал при следващия информационен повод да изчисти недоразумението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!