Държавата си взема общежитията от университетите

Александра Маркарян 29 февруари 2012 в 18:13 3037 0

Образователният министър Сергей Игнатов събра ректорите на университетите, за да им съобщи, че държавата поема контрола над общежитията. Снимка: Сергей Антонов
Образователният министър Сергей Игнатов събра ректорите на университетите, за да им съобщи, че държавата поема контрола над общежитията. Снимка: Сергей Антонов

Държавата си взема студентските общежития от университетите.  Това решение обяви образователният министър проф. Сергей Игнатов часове след убийството на 19-годишния първокурсник в УНСС Марио Данчев в блок 23 в Студентския град в София.

За промяна в статута и по-строг контрол настоял премиерът Бойко Борисов днес. Часове след заседанието на кабинета образователният министър свика ректорите на университетите, за да им съобщи решението и да потърси подкрепата им. Нито един от тях не възрази. Сега от 50-те общежития в Студентски град само две са на подчинение на "Студентски столове и общежития" ЕАД - дружество, чието ръководство се назначава от образователния министър. Всички останали са на подчинение на университетите. Подготвя се проект на постановление на Министерския съвет, след чието приемане общежитията ще минат под шапката на "Студентски столове и общежития", заяви Игнатов. Той мотивира промяната с думите:

Не може да се управлява общежитие, което се ползва, да речем, от два или три университета. Ясно е, че отговорността се размива. Казвам това с много тежкото чувство, че отговорността се прехвърля от ректорите на министерството, тъй като в момента цялата лична отговорност за това, което става в общежитията в Студентски град я носят ръководствата на университетите. За да може да се установи ред, да се организира охраната, нашето предложение е всички софийски общежития да минат на управлението на Студентски столове и общежития.

Всички договори за наем на заведения, които се намират на територията на общежитие, ще бъдат прекратени, заяви още образователният министър. "Това е общо мнение - бяхме с министър Цветанов, кмета на София госпожа Фандъкова, областния управител и кмета на район "Студентски", описа срещата при премиера Игнатов. Абсолютно съм убеден, че тези общежития трябва да се управляват централизирано и да се спазват някакви норми, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови