"Да, България!" иска външен одит на машините за гласуване

OFFNews 01 февруари 2017 в 13:15 5756 4

"Да, България!" настоява за осигуряване на независим външен одит за машините за гласуване, както и час по-скоро да се създаде организация за свикване на гражданския борд за честни избори.

За това призоваха Антоанета Цонева и Божидар Божанов, експерти по електронно управление и членове на Изпълнителния съвет на "Да, България!", на пресконференция в Русе днес.

Антоанета Цонева съобщи, че "Да, България!" ще обучи застъпници - "за да сме сигурни, че нашият резултат ще бъде правилно отчетен". Партията, която се издържа чрез дарения, ще обяви и кампания за набиране на нови средства за обучение на застъпниците и активистите си.

Поддържаме идеята за броенето на бюлетините от машинното гласуване със скенери, за да бъде резултатът коректен и отчетен по правилния начин, заяви Цонева.

Екипът на "Да, България!" разработва стратегията си за електронно управление, която предвижда въвеждане на случайно разпределение на проверките на бизнеси, чрез което ще се избегне тормоза и натиска, оказван главно върху малкия и среден бизнес.

Председателят на партията Христо Иванов подчерта, че "Да, България!" разполага с екипи от изключително подготвени хора. Той открои добрата работа на юридическия екип, подготвил документите за регистрацията на партията с помощта на огромния ресурс от симпатизанти и ентусиазма на поддръжниците.

Ако не се си осигурил екип, който да напишие устава, и в подписката се откриват различни нарушения, няма защо да се опитваш да прехвърляш пробремите си върху съда, коментира Иванов по повод други несъстояли се съдебни регистрации.

Той повтори решението на партията да се яви самостоятелно на изборите на 26 март. Така ще анализираме големия потенциал и ще покажем честност към избирателите си, поясни Христо Иванов.

Председателят на "Да, България!" заяви, че отправеното искане за проверка на работата на синдиците на КТБ (н) и отговорността на управата на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ) ще е конкретен тест до каква степен имаме нова логика на управление и до каква остава старата. Апелът на партията беше отправен вчера до президента Румен Радев, служебния министър-председател и министъра на финансите.

Той обяви, че в хода на кампанията "Да, България!" ще събира информация за корупционни прояви във всеки град и населено място. Нашата цел ще бъде да вдигнем вълна на съпротива срещу корупцията, каза Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови