ДБГ за мажоритарна система: 5000 купени гласа настаняват местен олигарх в депутатския стол

OFFNews 08 април 2017 в 11:59 6436 5

„Движение България на гражданите" изразява своето притеснение относно проведените вчера преговори между ГЕРБ и Обединени патриоти, на които е обсъждано въвеждането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура.

"Не приемаме подобен фундаментален въпрос да се решава по време на договорки за постове и министерски кресла.

Преценката за това как да се провеждат изборите, може да се направи само след задълбочен експертен дебат, какъвто до този момент не се състоя, въпреки нашето настояване. Припомняме, че изцяло мажоритарна избирателна система в западните демокрации, към които България се стреми, няма. Подобен тип избори се провеждат в няколко държави от Третия свят", пишат в изявлението си от ДБГ.

Според тях изцяло мажоритарна система ще доведе до двупартиен модел на ГЕРБ и БСП в България, като тези, които ще районират държавата, ще определят коя партия да получи малко повече.

"При практиките за купуване на гласове, които се видяха и на последните избори, означава, че ще е достатъчно да се купят 5 - 6000 гласа, за да се настани даден местен олигарх в депутатския стол", категорични са от ДБГ, представлявани от бившите депутати Антони Тренчев и Димитър Делчев. 

Те коментира, че българските граждани са показали, че искат промяна на избирателния модел, но това не трябва да бъде с риск за стабилността на демокрацията в държавата. ДБГ смятат, че засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система ще даде възможност на българите да избират своите народни представители, без да застрашава демократичните основи на обществото.

„Движение България на гражданите" настоява в най-кратки срокове след сформирането на постоянните парламентарни комисии в парламента да започне обществен дебат за избирателната система, на който да бъдат поканени експерти с опит в изборните системи и законодателство, както и представители на всички партии, явили се на последните парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови