Брюксел чака отговор за строителния план на Царево, зам.-екоминистърът не знае

Милен Енчев 12 февруари 2014 в 17:36 5157 4

Протестът за Странджа в понеделник събра над 1000 души в София

Решението на управляващите да стопират скандалния общ устройствен план на община Царево е било предшествано от писмо от Брюксел, в което Еврокомисията е поискала информация как ще процедира държавата и как ще гарантира спазването на европейските директиви в областта на околната среда.

Това обясниха днес от пресцентъра на министерството на околната среда, ден след като екоминистърът Искра Михайлова спря със заповед действието на устройствения план. Планът, който предвижда застрояване на над 5000 декара по Южното Черноморие в границите на природен парк „Странджа“, бе оставен в сила през януари от Върховния административен съд след 5 годишни съдебни спорове. Независимо, че в предно дело бе отмнена екологичната му оценка – задължителен атрубут на такъв устройствен план, съгласно евродирективите и българското законодателство.

В петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пък разпореди планът да се преработи. В момента тече процедура по възлагане на търг за избор на изпълнител, обяви днес пред парламентарната комисия по околна среда главният секретар на регионалното министерство Климентина Денева.

Парламентарната комисия проведе дискусия по предложението на депутати от ГЕРБ парламентът да получава регулярен отчет от ресорните министри по казуса „Царево“. От страна на екоминистерството на дискусията присъства зам.-министър Атанас Костадинов. На въпрос на журналисти какво се съдържа в писмото от Брюксел, Костадинов отвърна, че не бил запознат с него и дори в отговор запита: „какво писмо“.

В отговор министерството ще информира Еврокомисията за взетите от двамата министри решения. Според експертите на министерството, отговорите ще са задоволителни за Комисията и тя няма да възобнови откритата през 2009 г. наказателна процедура срещу България за устройствения план на Царево.

По информация на „Дневник“, получена от говорител на Еврокомисията днес, срокът за отговор, поставен от Брюксел е 3 седмици – необичайно кратък, предвид обичайния 10-седмичен срок на такива запитвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови