Борисов поиска в писмо до Туск България също да може да връща мигранти

OFFNews 11 март 2016 в 19:36 3311 2

България също да може да връща мигранти от територията си, поиска премиерът Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

В писмото са описани исканията на страната ни, свързани с подготвяното споразумение на Европейския съюз с Турция за намаляване на мигрантския поток, което трябва да бъде подписано окончателно следващата седмица, съобщи БНТ. 

Борисов посочва, че не всички външни граници на ЕС са шенгенски и че на европейска подкрепа трябва да разчитат всички гранични държави, а не някои да са принудени сами да търсят решения.

Той допълва, че ЕС не трябва да съсредоточава усилията си единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, защото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Затова при преговорите с Анкара трябва да бъде включена и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

България иска условието за реадмисия да важи и за сухопътната и морската турско-българска граница. Ако остане сегашното предложение - реадмисия само от гръцките острови - има опасност от възникването на нови мигрантски маршрути.

Бойко Борисов пише още в писмото си, че облекчаването на визите за Турция трябва да стане едва след влизането в сила на двустранните протоколи за прилагането на споразумението за мигрантите и когато се види, че Турция започне да изпълнява ангажиментите си по споразумението. 

София иска и помощ и ресурси да получават всички засегнати от мигрантската криза страни, за да може да се гарантират ефективните реадмисия и връщане на мигранти.

Според предварителното споразумение между ЕС и Турция на страната ще бъдат предоставени 6 млрд. евро помощ за справяне с бежанския поток. Двете страни се договориха още за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет в Европа по законен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!