Борисов: Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат

OFFNews 26 февруари 2016 в 12:43 9392 19

Борисов
Бойко Борисов обяви, че гръцките власти нямат контрол над протестиращите фермери

 Не съм чул да има слухове за военния министър, когато чуя - действам. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, на въпрос дали ще смени министъра на отбраната Николай Ненчев. И добави че има средства да бъде завършена оградата по границата с Турция. Завчера 35 млн. лв. на Министерски съвет пратихме към границата“, посочи премиерът като уточни, че съоръжението ще бъде готово до края на годината. На депутатски въпрос за новите бойни самолети, министър-председателят заяви, че такива ще има до няколко години.

По повод под политиката на здравния министър Петър Москов, Борисов каза: Убеден съм, че в най-скоро време мерките, които той е предприел и съгласувал, ще доведат до намаляване на цените на лекарствата.

Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев, че са лоши, каза Борисов. „Това, че фирми, които вие, медиите свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши”, коментира премиерът. Във връзка със спрените обществени поръчки, премиерът заяви: „Фактите са, че за милиард и 700 хиляди са спрени поръчки. За близо три милиарда контрабанда е спряна и парите са влезли от бюджета“, коментира той. На въпрос защо при 3 млрд. няма арестувани, премиерът отговори, че тогава не е имало бюро срещу контрабандата.

„Сега с бюрото всеки камион, всеки кантар, всичко се наблюдава. Като се направи тази превенция, парите си идват в бюджета. Сутринта правихме голяма среща на бюрото и за новия Закон за борба с корупцията по високите етажи със специализирания съд, прокуратурата и комисията по конфискация – всички те да участват в различните закони и съм убеден, че ще предложим нещо много действено“, обясни той.

Аз не съм им намеквал, а изпратих покана до КЗК от правителството да се произнесат по съмнения за картел за горивата, уточни министър-председателят.

По повод твърденията на Владимира Янева, че е купил къща на своя любовница в Барселона, министър-председателят заяви: "Ако ми намерят къща в Барселона - да я вземат".

На депутатски въпрос за гръцката блокада Борисов отговори: "Вече дори няма на кого да се обадим, на всички сме се обадили по 5-6 пъти. На всички сме се молили, на всички сме обяснили - снимки, материали, записи, ципури, танци. Всички, каквото може, сме изказали. И колегата казва, извинявай, нямам контрол. Е, вкарайте си полицейските сили, направете кордон. Това е геноцид към нашите хора там."

"Съжалявам, че отговорът ми е такъв, но действително се чувстваме в абсолютна безизходица", каза още Борисов и добави, че е готов да изслуша всеки, който мисли, че може да даде съвет.

По думите му официалните власти в Гърция повтарят, че нямат никакъв контрол върху фермерите. "Водели преговори, а резултатът е затворена граница", заяви премиерът. Той добави, че положението в Гърция е тежко.

Премиерът заяви, че страната ни всеки ден изпраща писма, с които се опитва да намери път за решение на блокадата, но няма никакъв резултат. Той добави, че дори лично диктувал последните на външният министър Даниел Митов и едно от тях започвало с : "Безобразието продължава и са нарушени всички европейски принципи".

"Безобразие - нямам друга квалификация на действията по нашата границата. Всички форми на дипломация, на министри, на полицейски началници, на молби, на каквото щеше... сме ги изчерпали. Дори вечер, че се дърпат, за да минат бежанците и после пак затварят границата за нашия транспорт- нямам логично обяснение", каза той.

"Два - три пъти, говоря с техния премиер, с председателя на Европейската комисия, с еврокомисари, с колегите от Европейския съвет, но единственото, което получавам като отговор е : "Нямаме контрол върху тях", каза още Борисов.

По думите на премиера Европейската комисия също не искала да се намеси, защото "това е все пак между две държави проблем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки