Бокова и Георгиева - слухове и факти

Александър Андреев - DW 30 септември 2016 в 20:46 9820 3

Дали Меркел лобира за Георгиева? Опитва ли се в момента България да убеди Русия да не налага вето на новата българска кандидатка? Редица немскоезични издания следят сюжета с двете български кандидатки за ГС на ООН.

Издигането на Кристалина Георгиева на мястото на Ирина Бокова като кандидат на България за ГС на ООН привлича вниманието на повечето немскоезични издания.

Онлайн-версията на "Ди Цайт" пише: "Няколко държави-членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха от България обяснение, след като страната смени позицията си по кандидатурите за наследника на Бан Ки Мун като ГС на ООН и издигна заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Русия като член на съвета с право на вето, а също така Ангола, Уругвай и Малайзия призоваха София да вземе становище по формулировката си, че Георгиева е "единствената кандидатка".

"Москва навярно е против"

Агенция "Франс Прес" (АФП) уточнява, че гореспоменатите четири членки на СС на ООН искали да получат яснота по въпроса дали България издига една или две кандидатки. АФП цитира обаче неназовани източници в ООН, според които причината за това питане - поне от страна на Русия - е, че Москва вероятно е против кандидатурата на Георгиева.

"Нойе Цюрхер Цайтунг" излиза със заглавие "Спор в България заради кандидатката за ООН". В публикацията се казва: "Номинирането на Кристалина Георгиева предизвика политически спор в София. Дясноцентристкото правителство първоначално беше издигнало шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова – тъкмо тя имала по-добри шансове за най-високия пост, критикуват опозиционните партии в София. Решимостта на Бокова да остане в надпреварата за поста на ГС на ООН, изостря вътрешнополитическата ситуация. В четвъртък цялата опозиция бойкотира парламента и така пленарното заседание трябваше да отпадне. Социалистите оповестиха, че ще внесат вот на недоверие срещу правителството заради провалената, според тях, външна политика."

Австрийският "Тиролер Тагесцайтунг" цитира и написаното от Ирина Бокова в "Туитър": "Благодарна съм на всички, които ме подкрепиха, и съм решена да продължа съревнованието."

По темата се появиха и няколко аналитични публикации. Под заглавие "Българският резервен играч" "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" представя Кристалина Георгиева (в статията неправилно пише, че тя е на 53 години; Георгиева е родена 1953) и отбелязва:

"Като заместник-председател на ЕК тя отговаря за бюджета и личния състав. По професия е икономист, преподавала е в Йейл, Харвард и Лондонския икономически университет, след което постъпва на работа в Световната банка. Политичката с консервативна ориентация е в Брюксел от 2010 година – най-напред като комисарка за хуманитарните помощи, а от 2014 като заместник-председателка на ЕК. При нея западното влияние се усеща в степен, максимално възможна за една българка. Социалистката Бокова пък е завършила московската ковачница на дипломатически кадри МГИМО и се натъква на съпротива сред редица държави, защото минава за прекалено проруска. Сега се пита едно: дали това е успех на Меркел? Дали Борисов е подменил кандидатката си, очаквайки, че Кремъл ще подкрепи новата жена? Известно е само, че Путин и Борисов са разговаряли по телефона във вторник. Твърди се, че обсъждали енергийни теми. А това поражда въпроса: каква ли цена може да е поискал Путин? От Берлин твърдят, че няма да има преплитане на въпроса за кандидата с въпроса дали може да бъдат облекчени санкциите (срещу Русия – б.ред.)."

"В един маратон не може да се влиза на последните 100 метра"

Кореспондентът на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" Марко Босарт също се опитва да надникне зад кулисите. Той пише: "Упорито се разпространяват слухове, че в момента се правят опити да бъде убедена Русия да не налага вето на новата българска кандидатка. Във вторник Борисов говори по телефона с руския държавен глава Владимир Путин. Според медиите, в опитите да бъде убеден (Путин – б.ред) се е включила и германската канцлерка Ангела Меркел. Берлин обаче опровергава това съобщение. Може би Георгиева се натъква на резерви в Москва, защото е представител на институция, която наложи болезнени икономически санкции на Русия. (…) Включването на Георгиева в надпреварата предизвиква недоумение особено в Португалия, откъдето идва най-перспективният досега кандидат за поста Антонио Гутереш. Португалският президент Марсело Ребело ди Соуза каза, че не може на един маратон нов участник да се включва едва на последните сто метра, имайки предвид, че процедурата по избора вече доста е напреднала."

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

3

Black Hex

30.09 2016 в 22:54

Аз ше взема просто да оставя това тука.

Арман Бабикян: Сервираха им възможност да притежават яйце на Фаберже, а те го свариха за закуска

https://goo.gl/qSmukM

29585

2

Izalina

30.09 2016 в 22:09

Политичка, председателка, комисарка ... все граматически "издържани" понятия, е как да ви взема насериозно "обективния" обзор на събитията?!