Бойко пусна увеличение на учителските заплати с 10%

OFFNews 04 октомври 2016 в 12:59 5943 6

Вдигат учителските заплати с 10%

Заплатите на учителите ще бъдат увеличени средно с 10 процента. Това прогнозира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след среща с премиера Бойко Борисов.

"Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите. По наши изчисления, които направихме, средното увеличение ще бъде 10%", коментира тя. 

Премиерът Борисов заяви по-рано днес, че за следващата година правителството ще отпусне 223 млн. лв. допълнително за образование. "С финансовия министър решихме като основен приоритет и основни ангажименти да е новият Закон за средно образование, защото много закони се приемат в България, но не винаги са обезпечени", заяви премиерът на брифинг в Министерски съвет.

Той уточни, че предстои вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, заедно със синдикатите и училищата, да разпределят и да подготвят тези средства да стигнат до всяко българско дете.

Янка Такева посочи, че Синдикатът на българските учители е поискал обезпечаване на всички нови дейности, които влизат в сила от 1 август – транспортът на учениците, за който са осигурени 12 млн. лв., за поддръжката на училищните автобуси и купуване на нови– 2,6 млн. лв., за ресурсни учители – 6 млн. лв. Средствата ще бъдат използване и за обезпечение на колективния трудов договор с 12 млн. лв. Отпуснати са и 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията при пенсиониране на учителите и училищния персонал.

126 млн. лв. са осигурени за увеличение на работните заплати на учители. От тях 100 млн. лв. са за учителските заплати, и 26 млн. лв. за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари, изтъкна договореното Янка Такева. Средствата ще бъдат разпределени по длъжностни степени в образователната система, както за техническия и помощния персонал. „Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите. По наши изчисления, които направихме, средното увеличение ще бъде 10%“, каза Такева, като уточни, че увеличението трябва да влезе в сила от 1 януари 2017 г. „Особено ми е приятно да ви съобщя, че Законът за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила, вече е финансово обезпечен“, посочи тя пред журналисти в МС.

На фона на тежката ситуация в държавата и разплащанията през последните месеци, които стават все по-огромни, си даваме сметка, че неколкостотин милиона повече са изключително важни за сектор „Образование”, който ще гарантира прилагането на реформата, заложена в новия закон“, заяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров, който благодари за реакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

6

БирникЪ

04.10 2016 в 15:32

Баце да не остане по-назад от Путин. Последният е "дал" на руските учители увеличение от 1 септември:

"РИАМО - 4 окт. Средняя заработная плата учителей в подмосковных школах составляет 35-48 тысяч рублей, в детсадах региона – 39-43 тысячи рублей, сообщила во вторник министр образования Московской области Марина Захарова.

«С 1 сентября произошло повышение заработной платы педагогическим работникам в школе, воспитателям в дошкольных образовательных учреждениях и заведующим. Повышение заработной платы произошло в системе дополнительного образования. В школах средняя забортная плата - от 35 тысяч до 48 тысяч рублей. В дошкольных образовательных учреждениях - от 39 тысяч до 43 тысяч рублей», - сказала Захарова.

Она отметила, что заработная плата зависит от количества часов, квалификации и опыта работы сотрудника."

Баси, при санкции им вдига заплатите и пак са над българските !

17898

3

кикимора

04.10 2016 в 13:58

Бойко пусна на науката и просветата да пипнат мускула.