България отнася десетки милиони глоба заради лоши договори с европари в екологията

Милен Енчев 16 януари 2014 в 18:20 6692 1

Искра Михайлова
Искра Михайлова

Финансовата корекция, която Европейската комисия ще наложи на България заради некачествени договори с европейски пари по оперативната програма „Околна среда“, ще е в порядъка десетки милиони лева.

Това стана ясно днес от изказване на екоминистъра Искра Михайлова пред депутати от комисията по околна среда в парламента.

По искане на Еврокомисията, която временно спря плащанията за България по програмата, министерството съвместно с одитната дирекция за евросредствата в Министерството на финансите, прави преглед на няколкостотин договора по ОПОС, сключени от 2010 до 2013 г.

Причината за спирането на парите станаха няколко договора, за които Еврокомисията смята, че са сключени след некоректно направени търгове.

Финансовата корекция може да се наложи както на индивидуални проекти (максимално 25 % от стойността на договора), така и „хоризонтално“ - на всички платени пари по ОПОС между 2010 и 2013 г., припомни министърът. Общо сертифицираните разходи за този период са около 495 милиона лева, каза тя.

При най-песимистичния сценарий Брюксел може да удържи, т.е. да не възстанови на страната вече изплатени около 124 милиона лева (25% от общата сума). При всички случаи при хоризонтална финансова корекция на всички проекти тя ще е над 2% от тези 495 милиона лева, каза Михайлова. „Надяваме се да ги сведем до 7 % (около 34.6 милиона лева – бел.ред.), но нищо още не е сигурно“, добави министърът.

Финансови корекции са правени и до момента. От стотиците договори по програмата от 2010 г. насам, на 51 е била наложена максималната корекция от 25% от стойността им. Сега одиторите са открили други 18 договора, част от които също са санкционирани, на които ще бъде доналожена корекция до 1/4 от стойността. Остават 195 договора, които до момента не са били санкционирани, обобщи Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови