България обещала да приеме 1302 бежанци, но е приела само 29, обяви ЕК

OFFNews 16 май 2017 в 18:15 4332 1

България е поела ангажимента да приеме 1302 бежанци по квотите на ЕС, но досега е приела само 29. Това сочат последните данни, представени днес от Европейската комисия.

Пристигналите у нас по квотите мигранти са дошли от Гърция. От тази страна са били подадени 530 молби за разселване в България, а нашата страна е поела обещанието да приеме 831 души.

От Италия са подадени 140 молби и е поето обещание за приемането на 471 души. Няма данни у нас да са пристигнали мигранти от Италия, нито сирийски бежанци от Турция досега. България е дала обещание да приеме от Турция 50 сирийци.

България и Словакия трябва да проявят повече гъвкавост по отношение на своите предпочитания и да започнат да приемат мигранти от Италия възможно най-скоро, заяви ЕК, цитирана от БТА.

Според данните на ЕК до края на април в ЕС са разселени общо 18 418 мигранти от Италия и Гърция. Това според Комисията доказва, че квотите работят, ако има воля за изпълнението им.

Данните показват още, че има държави, които не са приели все още нито един разселен мигрант. От Турция досега в ЕС са били приети 16 163 сирийци, което се равнява на над две трети от договорените бройки по споразумението с Анкара.

Унгария, Полша и Австрия остават единствените държави в ЕС, които досега не взели нито един мигрант по квотите, а Чехия не е участвала в разпределението повече от година.

По този повод Брюксел призова Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, а Чехия незабавно да възобнови участието си. В противен случай тези държави са заплашени от наказателна процедура, стана ясно от доклада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови