България има план за реакция, ако Турция пусне бежанците

OFFNews 16 март 2017 в 14:24 4634 0

България има план за реакция, ако Турция пусне бежанците

България има план за действие, ако споразумението между Турция и Европейския съюз за бежанците бъде прекратено. Това стана ясно от изявление на военния министър Стефан Янев, който заедно с президента Румен Радев наблюдава учение на френския Корпус за бързо реагиране „TRIDENT JAGUAR 2017“ в Ново село. 

Изказването му беше направено във връзка със заплахите, които турският външен министър Мевлют Чавушоглу, че е вероятно Турция да анулира споразумението за мигрантите с ЕС. То предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец. Документът цели пресичане на потока от мигранти от Турция през Егейско море в ЕС. 

Няма напрежение на българската граница заради изявленията на турския външен министър за евентуално прекратяване на споразумението с ЕС за бежанците, заяви пред журналисти българският военен министър. Той допълни, че България има план за комплексно действие, дори в случай, че споразумението бъде прекратено.

Според него на подобни изявления от турска страна трябва да се гледа от гледна точка на водещите се предизборни кампании, като засега не е постъпвало и искане от турска страна за участието на министри от правителството на премиера Ердоган за агитация за предстоящия референдум.

"В случай, че подобно искане постъпи, България ще реагира съответно", заяви министър Янев. Той добави, че очаква гласуването на предстоящия референдум в Турция да се проведе нормално. Страната ни е положили всички усилия да осигури безопасното и спокойно преминаване на деня на вота в секциите в турските консулства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови