БЗНС и РБ почитат Никола Петков

OFFNews 22 септември 2016 в 15:43 7786 1

Снимка http://zemedelci.org/, архив

На 23 септември БЗНС и РБ канят всички граждани на София да почетат паметта на Никола Петков.

Поменът ще се състои в столичния храм "Св. Седмочисленици" на ул. "Граф Игнатиев" 25 от 17:30 ч.

Събитието ще уважи и кандидант-президентската двойка на Реформаторския блок - Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

Никола Димитров Петков е един от лидерите на БЗНС, убит от комунистическия режим, установен в България след преврата от 1944 г. Той влиза в политиката в началото на 30-те години. Петков е един от участниците в Деветосептемврийския  преврат. От лятото на 1945 г. е лидер на Българския земеделски народен съюз  - Никола Петков и Обединената опозиция (антикомунистическа опозиция). Борбата му за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. 

На 5 юни 1947 г. американският сенат ратифицира подписания на 5 февруари същата година мирен договор с България, което е първата стъпка към признаването на тоталитарния режим на Г. Димитров от страна на САЩ. Същия ден е снет депутатският имунитет на Никола Петков, който е арестуван в сградата на Народното събрание и заявява: „Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат – да дам свободата си, а ако е необходимо - и живота си за свободата на българския народ“.

Освен това са касирани 23 депутата от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено. На 5 август същата година започва съдебен процес и на 16 август  е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.

На 23 септември 1947 г., въпреки протестите на западната общественост, смъртната присъда на Никола Петков е изпълнена, като е измъчван и убит с чук, а в последствие качен мъртъв на бесилото. Гробът му е неизвестен. Реабилитиран посмъртно на 15 януари 1990 г .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови