БСП срещу споразумението с Канада, парламентът отказа да му прави анализ

OFFNews 19 октомври 2016 в 13:17 10818 11

Парламентът отхвърли предложението на БСП за анализ на очакваните последици за България от прилагането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз.

„За“ гласуваха 53 народни представители, „против“ бяха 69 , а 19 народни представители се въздържаха, с което предложението не бе прието.

По време на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ако правителството подпише споразумението с Канада, това ще бъде поредното предателство. Според нея то ще засегне трудови права, ще постави под заплаха съдебните спорове между инвеститори и държава.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че възниква въпросът трябва ли да се ратифицира споразумението с Канада и дали срещу милостиня за безвизово пътуване си заслужава.

Според Георги Кючуков от АБВ трябва да се знае каква е експортната тежест на България за Канада и обратното, както и дали самото споразумение е заплаха за родното производство, и има ли нарушаване на трудови и човешки права.

Станислав Анастасов от ДПС каза, че анализ на партията показва, че споразумението с Канада ще има по-скоро положителен ефект върху българската икономика.

Джема Грозданова от ГЕРБ обясни, че БСП опитва да диктува дневния ред на управлението на страната, а може да си позволява да прави това само когато спечели парламентарни избори и сформира парламентарно мнозинство.

Според Грозданова България е изявила своята позиция и тя е, че няма да подпише споразумението, докато визите за всички български граждани не отпаднат до 2017 г.


За какво протестира БСП


„Само след 9 дни на срещата на върха ЕС – Канада ще се подпише споразумението СЕТА. Българското правителство досега не е изразило официална позиция. Ако то се подпише, ще убие българската икономика, земеделие, ще отнеме националния суверенитет на България – смята Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че до момента от Борисов се е чуло само, че се е похвалил, че ще паднат визите за Канада за български граждани.

„Много ниска цена затова национално предателство. Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия българския народ”, обърна се тя към премиера. Председателят на левицата обясни, че посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българи, а българският износ за Канада е една десета от процента от общия ни износ. Тя заяви, че ефектът на споразумението за ЕС е, че БВП ще нарасне с 0,02%  и то в дългосрочен план.

Левицата е на позиция още, че СЕТА създава паралелна съдебна система за арбитраж, която се поставя над национална юрисдикция, но от нея могат да се ползват само чужди инвеститори.

Председателят на БСП Нинова подчерта, че е погрешно да се мисли, че това ще важи само за канадски фирми - в него се казва, че всяка чуждестранна фирма от цял свят, която има филиал в Канада, може да се възползва от него.

Тя заяви, че няма нито едно задължение и отговорност за тях, записани в споразумението, а само права. „От този режим на либерализация България не е изключила и социалните и комуналните услуги – образование, здравеопазване, социални услуги”, обясни тя.

Нинова подчерта, че веднъж либерализиран пазарът на дадена услуга не може да се върне отново под регулацията на държавата. Тя коментира, че се предвижда да се намалят излишните разлики в регулациите – ако национално правителство реши да наложи регулаторен режим на някакви процеси в страната си, първо трябва да попита специален орган, който се създава от споразумението. Лидерът на БСП подчерта, че в него влизат директорите на главни дирекции в Брюксел.

Нинова отправя въпроси към премиера Борисов: ”Вярно ли е, че с това споразумение се увеличава квотата за внос на месо и мляко от Канада до степен, която надхвърля потреблението на цялата ни държава? Какво ще стане с българските производители, ако позволим това? Вярно ли е, че се изплащат обезщетения с европейски пари на български земеделски производители, за това, че са си намалили производството на мляко?”.

Тя подчерта, че ни купуват, за да си съсипем икономиката, за да нахлуят техните стоки, които са евтини, генномодифицирани и за това управляващите ще се подпишат и няма да имаме механизъм за противодействие.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

10

Black Hex

19.10 2016 в 16:26

При дискусия нормалните хора подкрепят твърденията си с факти.

Ми има повдигнато обвинение на бивш министър за неизгоден договор. А ти от години се плюнчиш как нямало такъв. Е кви доказателства повече?
:)))

Сега ситуацията е аналогична. Има подадено за одобрение търговско споразумение. Ти казваш къде го пише това, да го насам... Бе кой си ти, че да си губи времето с тебе човек, като те знам какъв калтак си у главата.

12329

7

Шопа

19.10 2016 в 16:10

Влади, най-затъпялата част от материала си ти.
Я пробвай да мислиш малко.

10538

6

Black Hex

19.10 2016 в 16:09

влади, шматко заспала, какво стана сега? Имало ли е договор за белене или да?
:))))
я го дай казва насам. ми ти малоумен ли си да си го намери бе? по опорките не ти ли го спускат? с гриф "строго секретно". ха-ха-хаххх

10538

4

Black Hex

19.10 2016 в 15:48

Остави го тоя смърдел с 1500 акаунта "влади". Той е писател, има план да изпълнява. Не него не му е позволено да мисли, не че има с какво.

12691

3

Емил Станоев

19.10 2016 в 15:13

До некакъв си Влади --- Драги ти явно си от най-некачествения "матрял" Прочети повече за това споразумение и ще ме разбереш ! Само един факт от него -- всяка Фирма от канада а и не само ще може да съди държавата при въвеждане на ограничение: примерно ГМО и химия в продуктите .