БСП предлага по-строги критерии за избор на членове на КПУКИ

Елица Мартинова 09 декември 2013 в 12:55 1591 1

Кирил Добрев, депутат от БСП . Снимка БГНЕС.
Кирил Добрев, депутат от БСП . Снимка БГНЕС.

 

След като временната парламентарна комисия, която разглеждаше нарушенията в работата на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, излезе със становище, от "Коалиция за България" предлагат законодателни промени в Закона за конфликт на интереси.

Те бяха представени в кулоарите на парламента от председателя на временната комисия Кирил Добрев (КБ) и зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

"868 бяха преписките за последните три години, които са постъпили в КПУКИ, и едва 180 от тях са решени в срок. Имаме над 150, които се мотат в комисията повече от 1,5 г. Друг дефект е фактът, че председателят има изключително силна еднолична власт и пряко подчинена на него специализирана администрация. Председателят разпределя преписките на юристите и кога да влизат за разглеждане отново в КПУКИ", аргументира нуждата от законодателни промени Кирил Добрев.

Социалистите предлагат нови методи и процедури за избора на членовете на КПУКИ - за парламентарната квота, за квотата на Министерски съвет и тази на президента. Ако измененията влязат в сила, зам.-председателят на КПУКИ ще се избира от Народното събрание. 

Мая Манолова обясни, че законодателните промени ще въведат и по-високи критерии за бъдещите членове на КПУКИ. По думите й те трябва да са лица висок професионален опит и с безупречна репутация.

"В момента КПУКИ работи в намален състав след подаването на оставки на двама от членовете на тази комисия. Остават трима, които също предстои да бъдат сменени, тъй като по отношение на тях важат правилата на предстоящата ротация. Буквално след седмици в тази комисия няма да има членове, затова и бързаме с промените в Закона за конфликт на интереси", обясни още зам.-председателят на парламента.

Манолова подчерта, че законопроектът, който социалистите внасят, предвижда и прецизиране на практическата работа на комисията. От "Коалиция за България" се надяват да подобрят дейността на КПУКИ, като намалят сроковете за административно и съдебно производство, така че комисията да се произнася в бързи и ясни срокове. Социалистите предлагат делата да се разпределят на социален принцип и за всяко от тях да бъде определен по един комисар, който да бъде докладчик.

Ако бъдат приети от депутатите, новите текстове ще разширят кръга на хората, които ще попадат в обхвата на КПУКИ. Социалистите предлагат  декларации за конфликт на интереси да подават всички граждани, които работят с публични пари и с разпределяне на евросредства. Измененията обаче изваждат от обхвата на работата на КПУКИ членовете на надзорния съвет на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови