БСП няма да се регистрират в НС до оставката на Симеонов. Мнозинството едва събра кворум

OFFNews 31 октомври 2018 в 10:51 2890 0

В началото на днешното заседание депутатите едва събраха нужния кворум от 121 народни представители, за да започнат работа. 

На мнозинството в парламента му трябваха три опита, след които успяха да се съберат точно минималния брой необходими за кворума народни представители - 121. На ГЕРБ и "Обединените патриоти" им трябваше помощта на "Воля", за да осигурят нужното мнозинство. Последният нужен глас беше осигурен от независимия депутат Спас Панчев. До юни той беше народен представител от левицата, но след това формацията му напусна коалицията на БСП и той излезе от парламентарната група на социалистите. 

"Дошъл е на работа, благодарим му за това. На БСП и на ДПС как да им благодарим, не са дошли на работа", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков по повод осигурения от Панчев кворум.

БСП и ДПС не се регистрираха нито веднъж, депутатите им стояха в кулоарите, докато мнозинството събираше кворум. Причината - и двете формации са готови да не участват в събирането на кворум, докато вицепремиерът Валери Симеонов не бъде освободен от поста си. Двете партии обаче казват, че не са съгласували действията си. 

От ГЕРБ подчертаха, че решението на БСП и ДПС е загубило един час от работата на депутатите. "Ще го прежалим този един час, но хората нека да гледат, да видят кой работи и кой не работи", каза Биков.

Лидерът на "Обединените патриоти" в парламента Волен Сидеров реагира далеч по-небрежно на трудно събрания кворум. "Е, случвало се е и друг път", каза той.

"Майките на деца с увреждания още са навън. Тази палатка ни напомня, че не сме свършили работата си. Единственото, което се случи за последните месеци е, че те добавиха още едно свое искане - оставката на Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане и няма да се регистрираме в Народното събрание, докато не получим оставката на Валери Симеонов", обясни решението на социалистите депутатът от БСП Крум Зарков.

Йордан Цонев от ДПС пък припомни думите на премиера Бойко Борисов от 2013 година, когато беше в опозиция, че осигуряването на кворум е работа на управляващото мнозинство. 

След събирането на кворума от ДПС първи влязоха в зала, а депутатите от ГЕРБ ги посрещнаха с аплодисменти. Малко след това и от БСП се присъединиха към заседанието.

Според правилника за работа на парламента заседанието може да започне само ако се регистрират повече от половината народни представители, които общо са 240. Именно това наложи днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева три пъти да обявява регистрации. При първата в залата имаше само 111 депутати, при втората - 116, а при третата точно необходимият брой, за да започне работата на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови