БСП и РБ харесаха предложението на Местан за мажоритарен вот, ГЕРБ - не

Ивайло Анев 17 юни 2015 в 14:34 3832 3

Радан Кънев, Мая Манолова и Атанас Атанасов в кулоарите на парламента.

БСП и Реформаторският блок биха подкрепили предложението на ДПС за 100% мажоритарен избор на народните представители. 

Позицията на столетницата обяви в кулоарите на парламента депутатът Мая Манолова.

"Не подкрепям мажоритарния вот, но съм за това въпросът на референдума да е дали да има мажоритарно избиране на всичките 240 депутати", заяви тя. По думите ѝ въпросът на ДПС е много по-ясен от този на президента.

Манолова изтъкна още, че провокацията сега не идва от страна на движението, а се е появила още от инициативата на държавния глава.

„Като цяло обаче подтекстът на въпроса на движението е - искате ли да ви управляват ГЕРБ и ДПС", разтълкува още Манолова. „Те и сега управляват, няма да се промени много ситуацията", заключи тя.

От Реформаторския блок също обявиха, че са "за" редакцията на президентските въпроси.

"Чухме аргументите на  Местан и на председателския съвет и честно казано в тях има доста смисъл, защото начинът, по който е зададен въпроса в момента е известно, че ние го тълкуваме различно. За нас мажоритарният елемент е достъпна преференциална система. Според програмата на РБ това е преференциална система без праг в листите, което ще доведе до 240 мажоритарно избрани народни представители, така че ако той има предвид подобна мажоритарност – 100%, това значи преференция без праг и ние не можем да не го подкрепим", заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев.

По думите му независимо дали е Доган или Местан, след като го пише в програмата на Блока, значи ще го подкрепят. 

"Ако има предвид обаче изцяло едномандатни райони това е провокация към формулировката на президента, което трябва да се обсъди внимателно", коментира той.

От АБВ също обявиха своята позиция за предложението на Местан.

"При цялото ми уважение към политическия опит и зрялост на ръководството на ДПС смятам, че двете крайности - 100% пропорционален и 100% мажоритарен избор - са еднакво недобри", заяви зам.-председателят на партията Румен Петков.

Според него по-доброто решение е да се избират 50 на 50%

Мандатоносителите от ГЕРБ пък обявиха, че нямат намерение да отстъпват от въпросите, зададени от президента.

„Разбрахме за предложенията на г-н Местан. От ГЕРБ заявяваме, че подкрепяме въпросите така, както са зададени, защото съдържат в себе си много възможности”, каза председателят на правната комисия в парламента Даниел Кирилов.

Той обясни, че това, за което говори лидерът на ДПС , е една от тези възможности. „Тя е достатъчно крайна и предполага цялостна смяна на изборния модел. Ние предпочитаме смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!